U trendu

Drecun: Tači pričom o hidrocentrali Gazivode pokušava da postavi energetski sporazum sa Srbijom

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun izjavio je danas da je predsednik Kosova Hašim Tači iskoristio prisustvo snaga Kfora kod hidrocentrale Gazivode da uvede u priču pitanje energetskog sporazuma sa Srbijom.

Drecun je u gostovanju na Radio-televiziji Srbije ocenio da su informacije o planu Albanaca da zauzmu hidrocentralu Gazivode zavera protiv interesa Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

„Poslednjih dana su podignute tenzije zahvaljući brutalnoj kampanji dezinformacija koje su se širile sa namerom da se izazove nestabilnost, da se podignu visoke tenzije, da se zastraši srpski narod i stvori situacija iščekivanja incidenata“, kazao je Drecun.

On je pozvao službu Kfora da objasni da li su juče zapravo sprečili Albance u nameri da zaista pošalju neke svoje specijalne jedinice i zauzmu hidrocentralnu Gazivode.

„Ulazimo u kritičnu fazu rešavanja kosmetskog problema i Kfor nije dovoljno uverljiv kada govori da su sproveli samo vežbu. To jeste bila vežba, ali koji je bio cilj te vežbe i kome je poslata poruka“, upitao je Drecun.

Drecun je ocenio da Albanci imaju ozbiljne namere da zauzmu hirocentralu Gazivode i da se zalažu da konačni sporazum sa Srbijom bude i energentski sporazum.

„Oni potpuno previdjaju činjenicu da Srbija i dan danas otplaćuje kredit koji je podignut da bi se sagradila ta brana. Jeste da je ta hidrocentralna bitna i za jug, ali je od presudnog značaja i za srpski narod na severu. Ne može se tek tako raspolagati sa imovinom Srbije jednostranim proglašenjem vlasništva“, rekao je Drecun.

On je kazao da postoje pojedinci na severu Kosova koji u dogovoru sa opozicionim strankama u centralnoj Srbiji plasiraju dezinformacije preko albanskih medija i medija u Srbiji.

Drecun je ocenio da postoji spremnost Vašingtona da promeni mišljenje o nezavisnosti Kosova i da Srbija ima jedinstvenu šansu za postizanje kompromisnog dogovora Beograda i Prištine.

„Albanci se pribojavaju SAD-a i zato uvode u priču Albance sa juga i centralne Srbije, prete brisanjem granice izmedju Srbije i Albanije na području Kosova i Metohije, prete da će ako dodje do podele da biti rat. Žele da pokažu SAD-u da moraju da daju mnogo više Albancima nego što bi Srbija trebalo da dobije“, ocenio je Drecun.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike