U trendu

Drecun ukrajinskim poslanicima: Nedvosmislen stav Srbije o ratu u Ukrajini

Predsednik Grupe Skupštine Srbije za prijateljstvo s Ukrajinom, Milovan Drecun, razgovarao je danas s delegacijom Grupe prijateljstva u Vrhovnoj radi Ukrajine sa Srbijom o političkoj situaciji i unapređenju međuparlamentarne saradnje.

Članovi ukrajinske parlamentarne delegacije, Igor Kopitin i Fedor Venislavski, zahvalili su Srbiji što podržava rezolucije, deklaracije i odluke u UN, OEBS i EU u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Saopštili su da da razumeju njenu specifičnu poziciju u aktuelnim okolnostima, izrazivši uverenje da i Srbiju i Ukrajinu čeka zajednička budućnost u EU, saopštila je Skupština Srbije.

Kopitin i Venislavski, kao i ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač, zahvalili su Srbiji i zbog humanitarne pomoći Ukrajini.

Drecun je rekao da mu je žao zbog situacije u Ukrajini, ukazujući da je i Srbija sama iskusila teške trenutke tokom 1990-ih godina i agresije NATO na SRJ i da je stav Srbije o ratu u Ukrajini nedvosmislen i jasno izražen u Zaključku Saveta za nacionalnu bezbednost.

Drecun je tokom razgovora izrazio nadu da će što pre biti zaustavljen rat i stradanje ljudi u Ukrajini, i da će se ona obnoviti i nastaviti normalan život. Posebno je naglasio spremnost Srbije da učestvuje i pomaže u posleratnoj obnovi Ukrajine.

Drecun je rekao da Srbija poštuje teritorijani integritet i suverenitet svake države, i zahvalio zbog principijelnog stava Ukrajine o Kosovu podržavanjem teritorijalnog integritetita i suvereniteta Srbije.

Dodao je da će se prilikom razmatranja potrebe za uvođenje restriktivnih mera protiv bilo koje države, uključujući i Rusiju, Srbija rukovoditi isključivo zaštitom svojih vitalnih ekonomskih i političkih interesa.

Drecun je istakao spremnost Srbije da evropskim integracijama Ukrajine pruži podršku prenošenjem znanja i iskustava iz tog procesa i daljem unapređenju i razvijanju saradnje, naročito parlamenata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar