U trendu

Državni sekretar SAD čestitao Srbiji Dan državnosti, istakao nastojanja za demokratiju

Državni sekretar SAD Majkl Pompeo je danas u posebnoj izjavi čestitao Srbiji Dan državnosti, istakavši nastojanja za demokratiju, privredni razvoj, „integrisanje“ Srbije u Evropu, i želju za „normalizaciju odnosa“ Srbije s Kosovom.

„Sjedinjene Države izuzetno cene svoje odnose sa Srbijom i dele viziju demokratske, ekonomski razvijene Srbije koja je u miru sa susedima i potpuno integrisana u Evropi“, piše u izjavi.

Pompeo je istakao da „ostajemo posvećeni pružanju podrške na vašem putu pristupanja Evropskoj uniji“.

„Ohrabruju nas nedavni događaji koji nagoveštavaju korake ka olakšavanju investicija, turističkih i trgovinskih veza sa Kosovom kao i ličnih odnosa između građana. Optimistični smo da će Srbija i Kosovo u skorijoj budućnosti ostvariti dalji napredak u normalizaciji odnosa“, izjavio je državni sekretar SAD.

„Sjedinjene Države i Srbija imaju dugu istoriju saradnje i zajedničkog angažmana. Naše zemlje su stajale rame uz rame u oba svetska rata, a Sjedinjene Države već dugo podržavaju evrointegracije Srbije“, podsetio je Pompeo.

Naveo je da su „mnogobrojni ugledni Amerikanci srpskog porekla dali važan doprinos ne samo američkom društvu, već i svetu, i to čine i danas“.

„Verujemo da će predstojeća godina pružiti mogućnosti za dalje jačanje veza Srbije i Sjedinjenih Država i početak uzbudljive nove etape našeg prijateljstva“, piše na kreaju izjave državnog sekretara SAD Majkla Pompea Srbiji povodom Dan državnosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.