U trendu

Državotvorna opozicija na protestu u Novom Sadu: Danas Kosovo, sutra Vojvodina

Opozicione partije koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom poručile su sinoć na protestu u Novom Sadu da se protive sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
Više stotina demonstranata su nosili velike transparente „Danas Kosovo, sutra Vojvodina“, „Vučiću, ostavka i izbori“, „Ne damo svetinje“, „Slava herojima sa Košara“, „Srbija pamti“.

Okupljeni su nosili i ruske zastave, kao i obeležja ruske plaćeničke vojske, Vagner grupe.

„Ako danas odbranimo Kosovo, odbranićemo i Vojvodinu“, rekao je na mitingu ispred Srpskog narodnog pozorišta Borko Ilić iz Zavetnika.

„‘Sprem’te se, sprem’te bi bila prigodna jer to je ono što nas čeka u narednom periodu. Spremite se da rušimo ovaj režim. Jedna jedina stvar treba da se uradi za spas ove zemlje, a to je da Vučić da ostavku“, rekao je predsednik Nove Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović.

Predsednik Srpskog pokreta Dveri Boško Obradović rekao je da te stranke zahtevaju poništavanje sporazuma sa Prištinom, ostavku predsednika Srbije Alekandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora.

Prema njegovim rečima, potrebno je ujedinjenje „svih srpskih rodoljuba“ za očuvanje Kosova, bez obzira na političke razlike.

On se usprotivio uvođenju sankcija Rusiji.

Nakon skupa na Pozorišnom trgu, okupljeni su krenuli u protestnu šetnju gradskim ulicama, do zgrade Pokrajinske vlade.

Na sinoćnje okupljanje pozvali su Dveri, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Zavetnici, Nova Demokratska stranka Srbije, ali i razne druge nacionalističke organizacije.

Na protestu su uglavnom puštane nacionalističke i tradicionalne pesme, a pored toga puštena je i pesma „Dno dna“ pokojnog novosadskog kantautora Đorđa Balaševića, koji je bio veliki protivnik nacionalizma na postjugoslovenskom prostoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar