U trendu

DS: Da li vlada bojkotom evropskih institucija zaustavlja put Srbije ka EU

Demokratska stranka (DS) upitala je danas Vladu Srbije da li poslednjim odlukama, medju kojima je i otkazivanje redovnog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU-Srbija, „faktički pokušava da zaustavi proces pridruživanja Srbije Evropskoj uniji“.

DS je u saopštenju ocenila da u vreme otvaranja novih poglavlja, „ne deluju ubedljivo“ objašnjenja Vlade Srbije da „bojkotuje Evropski parlament“ zbog odluke Apelacionog suda u Francuskoj da ne izruči bivšeg vodju OVK Ramuša Haradinaja Beogradu.

„Odluka nezavisnog suda u jednoj od članica EU ne može biti u bilo kakvoj vezi sa radom EP i procesom pridruživanja Srbije EU. Ako je razlog za ovakvu odluku činjenica da je sedište EP na teritoriji Francuske, za državu koja razume nadležnosti institucija i diplomatski protokol, to ne može biti ozbiljan razlog za reakciju, ako nam je stalo da sačuvamo svoj ugled i integritet u očima medjunarodne zajednice“, piše u saopštenju.

DS je ocenila da je ta odluka, kao i nedavni prekid učešća delegacije Srbije na aprilskom zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, „još jedan potez koji pokazuje da zvaničnici koji danas predstavljaju Srbiju ili nemaju potrebna znanja o vodjenju državnih poslova, ili koriste jedan dogadjaj da bi se sprovele prikrivene namere Vlade Srbije da uspori ili zaustavi dalje napredovanje zemlje prema EU“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.