DS i Moramo: Voda u Kolubari zagađena na mestu gde se uliva kanal u koji EPS izliva otpadne vode

Voda u Kolubari u opštini Lazarevac na mestu gde se uliva kanal u koji Elektroprivreda Srbije (EPS) izliva svoje otpadne vode, zagađena je kako organskim tako i neorganskim materijama, saopštili su danas Gradski odbor Demokratske stranke (DS) Beograd i koalicija Moramo.

Profesor na Hemijskom fakultetu Branimir Jovančićević kazao je da je na osnovu analiza koje su izvršili eksperti u oblasti hemije, nivo zagađenja u Kolubari više stotina puta prelaze dozvoljene vrednosti određene za vodu druge klase.

Odbornik Demokratske stranke Filip Tatalović naglasio je da je najalarmantije zagađenje arsenom, koji je pronađen u količini 174 puta većoj od dozvoljene.

„Arsen je zagađivač kancerogenog dejstva, koji se teško razgrađuje, a utiče na rad vitalnih organa kod čoveka. Stoga smatra da je neophodno izvršiti proveru rada sistema za prečišćavanje otpadnih voda EPS-a i sanirati pod hitno eventualna oštećenja“, rekao je on.

Odbornica Ekološkog ustanka i koalicije Moramo Milica Marušić Jablanović naglasila je da su podaci o zagađenju vode iz Kolubare i posledičnom zagađenju Save morali biti dostupni javnosti i da je vanredni monitoring već trebalo da bude sproveden.

„Efekti zagađenja Kolubare nisu relevantni samo kada su u pitanju ljudi, već i živi svet u toj reci, nažalost, poznatoj po ponavljanom pomoru ribe. Postavlja se pitanje od kada traje ovo zagađenje, kolika je količina arsena u savskoj vodi i kada će se izvor zagađenja uopšte identifikovati i sanirati“, rekla je ona.

„Da li je voda koju smo pili prethodnih sedam dana i koju sada pijemo uopšte bezbedna?“, upitali su predstavnici koalicije Moramo i DS-a.

Podsetili su da su 2021. stanovnici Velikih Crljena, tužili Termoelektranu „Kolubara A“ zbog zagađenja i ukazali „na zastrašujući broj obolelih od astme i karcinoma, na propadanje useva usled ugljene prašine i zagađenih kanala“. 

„Veliki Crljeni svrtani su među ‘crne tačke’ u okviru studije Instituta za javno zdravlje ‘Dr Milan Jovanović Batut’ iz 2020. godine. Tri godine kasnije, situacija nije ništa bolja“, naglasili su iz DS-a i koalicije Moramo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.