U trendu

DS ispred Tužilaštva: Ovo su slike 'klovnova' koji su napali opozicionare u Vladimirovcima

Predstavnici Demokratske stranke (DS) pokazali su danas desetak fotogafija na kojima se medju okupljenima vide mladje osobe obučene kao klovnovi – sa drečavim perikama, crvenim nosevima i bojom po licu – navodeći da su to pripadnici grupe Veljka Belivuka dovedeni u Vladimorovce 2016. sa zadatkom da nasilno spreče formiranje opozicione vlasti.

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila ranije danas, prilikom otvaranja kovid bolnice u Novom Sadu, da o tome ne zna ništa, ali da je sigurna da to nije tačno, reagujući na ispovest o ovom dogadjaju Janka Djurića, jednog od osnivača DS, u novom broju NIN-u, ali bez fotografija sa lažnim klovnovima.

„Oni sad pričaju kako nemaju veze sa njima, da ne znaju ko su te osobe, nemaju pojama, a tako su prekrajali volju gradjana i tako vladali Srbijom“, rekao je Djurić, ispred zgrade u kojoj je sedište Tužilaštva za organizovani kriminal.

Govoreći o dogadjajima u Vladimirovcima, on je naveo da je opozicija osvojila više glasova na lokalnim izborima, ali je veliki broj opozicionih lista bio ispod cenzusa tako da je prelivanjem njihovih glasova koalicija oko SNS imala više odbornika. Dva odbornika su zatim prešla kod opozicije, ali su se pojavili „klovnovi“ kako bi je sprečili da formira vlast.

„Po našim saznanjima dovedeni su pod pratnjom policije iz Beograda u Vladimirovce. Ponašali su se kao drogirani, nenormalno, sve vreme su bili nasilni, sa namerom da nas linčuju“, rekao je Djurić, navodeći da policija nije reagovala.

On je ispričao da su se odbornici Socijalističke partije Srbije „držali, nisu hteli da izdaju“ i predju kod odbronika SNS, ali, „kako je čuo“, u pritiske se „uključio i Andrej Vučić“, tako da su to ipak učinili.

Potpredesenik DS Srdjan Milivojević je pozvao tužilaštvo da reaguje, upitavši zašto istražuje grupu Veljka Belivuka, koju tereti za najteža dela, tek od 2019. kada „imamo eksplicitne dokaze da su ti ljudi učestvovali u kriminalnim aktivnostima mnogo pre toga i da su kao klan nastali 2012. godine po dolasku SNS na vlast“.

„Moje pitanje je da li je klan Belivuka učestvovao u izbornom nasilju i u nekim drugim mestima“, rekao je Milivojević, pominjući Lučane gde se, u izbornoj noći, pojavila i tadašnja državna sekretarka u ministarstvu unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović.

„Da li je klan Belivuka učestvovao u nezakonitom rušenju u Herecegovačkoj ulici. Ako se tužilaštvo plaši ili im je problem neznanje pomoći će im pravni tim DS da dopune optužnici i u svemu što treba“, rekao je Milivojević navodeći i da su danas, obraćenjem medijima, učinili javnosti dostupne neke od informacija.

On je istakao da DS „neće dozvoliti da se sprega SNS i kriminalnih grupa zaboravi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.