U trendu

DS: Novi aranžman sa MMF-om dokaz da su javne finansije Srbije u ozbiljnim problemima

Demokratska stranka saopštila je danas da je novi stend-baj aranžman Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) dokaz da su javne finansije u ozbiljnim problemima, odnosno da je džavna kasa prazna.

Kako je navedeno, u režimskim finansijskim krugovima to se tumači kao nastavak odgovorne ekonomske politike, a reč je zapravo o „vapaju prekomerno zadužene države“.

„Taj sporazum biće potvrđen i na prvom zasedanju Skupštine Srbije. Sa novim zaduženjima Srbija će biti dužna više od 35 miliradi dolara“, saopštili su iz DS-a.

Istaknuto je da zaduženje nema veze sa situacijom u svetu, već sa lošom pozicijom zemlje na svetskom finansijskom tržištu, jer Srbija ne može više da se zadužuje sa kamatom manjom od osam odsto.

Dodaje se da novac, koji je navodno na računima Ministarstva finansija, nije ni ušteđen ni zarađen, već je reč o novim zaduženjima koja godišnje iznose oko dve milijarde evra.

„I to će tako moći dok se ne iscrpe kreditni resursi zemlje, a posle neće biti ni za penzije, ni za plate u javnom sektoru“, piše u saopštenju.

Podseća se da „država duguje oko 800 miliona evra za docnje dobavljačima, a propalom EPS-u i Srbijagasu treba obezbediti još najmanje milijardu i po evra za uvoz uglja, struje i gasa samo u ovoj godini“.

„Ekonomske vlasti, dakle, obmanjuju javnost, jer svima je jasno da javne finansije nisu ni likvidne ni stabilne.Podsećamo, Odbor izvršnih direktora MMF-a na sastanku održanom krajem prošle godine odobrio je Srbiji stend-baj aranžman u iznosu od 2,4 milijarde evra, kao podršku dogovorenom ekonomskom programu, teatralno saopšteno iz kabineta guvernerke Jorgovanke Tabaković“, naveli su iz DS-a.

Iz te stranke smatraju da „pod hitno treba da odgovorni, stručni, kompetentni, časni i pošteni ljudi preuzmu vođenje države i naravno javnih finansija, da bi se stalo na put nedomaćinskom trošenju i sprečilo dužničko ropstvo, kako države, tako i domaćih kompanija i građana“.

„Ekonomske vlasti se ponašaju kao pijani milioner, ne vodi se računa o javnom interesu, a država i institucije epski propadaju“, piše u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar