U trendu

DS: Otkazivanje debate u Nišu još jedan pritisak vlasti

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je otkazivanje debate „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ u Nišu još jedan pritisak aktuelne vlasti na slobodu mišljenja i izražavanja.

DS je saopštila da se na slobodu sužavanjem prostora za njeno ispoljavanje neprestano „brutalno nasrće“, a da su društvu neophodni dijalog i debata.

„Zahtevamo da se prestane sa svakim oblikom pritiska na ljude koji imaju hrabrost da otvoreno i javno iznesu sud, ukrste ideje i prihvate komunikaciju. Tražimo otvaranje prostora za istinu koja nije u vlasništvu jednog čoveka“, naveli su u DS-u.

Dodali su da indirektne zabrane i onemogućavanje različitosti karakterišu svaku autokratsku vlast.

„Tematski okvir debata u suprotnosti je sa nastojanjem vlasti da formira crno-belu sliku, otupi kritiku i spreči različito vidjenje i tumačenja“, saopštio je DS.

Debata „Sloboda izražavanja na tragu evropskih vrednosti“ u organizaciji Instituta za evropske poslove trebalo je da se održi juče u niškom hotelu „New City“.

Na debati je najavljena kao moderatorka novinarka Olja Bećković, a trebalo je da govore profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, novinari Ivan Ivanović i Milojko Pantić i zamenica urednika NIN-a Vesna Mališić.

List Danas objavio je da je tribina preksinoć otkazana zbog navodnog pucanja vodovodne cevi, ali da organizatorima nije omogućeno da se lično uvere da je do havarije bilo.

Vlasnik hotela, koji je i funkcioner Socijalističke partije Srbije (SPS) Novica Tončev negirao je za Danas da je zabranio održavanje tribine.

On je novinarima lista rekao oko 15 časova da će tribina ipak biti održana, ali je izvršni direktor Insituta za evropske poslove Leo Bešeri ocenio da je Tončev promenio mišljenje „da ne bi talasao u javnosti“.

„Licemerno je to što je uradio, jer zna da je nemoguće da stignemo iz Beograda za tako kratko vreme. Takodje je laž da je bilo havarije, jer je naša saradnica bila u hotelu kada su joj to rekli. Nisu je pustili u salu, niti dozvolili da se skup održi u nekoj drugoj sali, čak ni u holu hotela“, rekao je Bešeri za Danas.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar