U trendu

DS pozvala patrijarha da se javno izvini ženama zbog sporne izjave

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da se „javno izvini ženama zbog uvreda“ koje im je uputio komentarišući zahteve za upotrebu rodno senzitivnog jezika.

Ta stranka je u saopštenju ocenila da su „pogrdne reči patrijarha poput ‘jadnice i bednice’ upućene na račun žena, posebno zabrinjavajuće u trenutku kada se kao društvo suočavamo sa eksplozijom nasilja“.

„Patrijarh, kao najviše svešteno lice unutar crkvene hijerarhije, morao bi najbolje od svih da poznaje svoju ulogu u Ustavom proklamovanoj sekularnoj državi, značaj i obim sopstvenog uticaja na vernike i vernice, pa samim tim i važnost da se pri svakom obraćanju iskažu visoke lične kompetencije i vrline za prenošenje reči božijih“, navela je DS.

Ta stranka je ocenila da upotreba rodno senzitivnog jezika „nije podrivanje crkve i njenog učenja, već svojstvenost razvoja jednog jezika i jedan od mehanizama unapređenja položaja žena u društvu“.

„Upotreba rodno senzitivnog jezika nije mantra zbog koje će se žene odlučiti da ne rađaju ili ne ulaze u bračnu zajednicu ako to žele, a pogotovo nije nešto o čemu bi sam patrijarh trebalo da polemiše“, stoji u saopštenju DS.

Pozvali su patrijarha da „pogrdne reči zameni rečima podrške i ljubavi i na taj način, umesto povećanju, doprinese smanjenju nivoa nasilja u društvu“.

Na društvenim mrežama je objavljen snimak kako patrijarh Porfirije govori o zakonu o „senzitivnom jeziku“, obraćajući se nekome sa „jadnice“ i „bednice“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.