U trendu

DS: SNS da prekine sa ucenama i maltretiranjem Srba na Kosovu

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od aktuelne vlasti da prestane da pritiska preostale Srbe na Kosovu i da ih tera da prilikom predstojeće posete Aleksandra Vučića domaćoj i medjunarodnoj javnosti pokažu da podržavaju njegovu politiku razgraničenja sa kosovskim Albancima.

„Od preostalih Srba u pokrajini, koji već godinama žive u teškim okolnostima, teško dolaze do zaposlenja i jedva opstaju u uslovima ograničene slobode kretanja, opet se traži da javno i bezrezervno podrže vlastodršca, da mu aplaudiraju i skandiraju, po cenu gubitka i ličnog i nacionalnog dostojanstva“, navela je DS u saopštenju.

Po oceni DS-a, ustaljena praksa režima Srpske napredne stranke i kako je navedeno „njihovih satelita iz samoproglašene Srpske liste u manipulacijama srpskim narodom na Kosovu i Metohiji“ nastavlja se uoči skorog dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića na to područje.

Ta stranka je navela da je apsolutno neprihvatljivo da se ponovo insistira na tome da svi zaposleni u javnim službama, bez pisane odluke da je to radna obaveza, prisustvuju zboru koji se 9. septembra organizuje „Vučiću u čast“.

„I dok su do prošlog petka pravljeni spiskovi onih koji dolaze na miting, od ponedeljka se popisuju oni koji nisu pristali da idu na poklonjenje gospodaru Srbije. Reč je zapravo o otvorenom nasilju režima nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji koje po svemu prevazilazi i manipulacije i pritiske iz vremena Slobodana Miloševića“, dodala je DS.

Demokratska stranka je ocenila da su Srbi sa Kosova zbunjeni i zbog činjenice da se ne zna šta se od njih očekuje i kako ih vlast u Beogradu tretira – „kao statističku grešku na tom području ili kao masovnu pojavu pogodnu za klanjanje, skandiranje i frenetične aplauze“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstojećeg vikenda posetiće srpske sredine na Kosovu gde će govoriti o svojoj platformi za rešavanje tog problema.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.