DS: Srbija je neotudjivi deo evropske porodice

Demokratska stranka (DS) ocenila je danas da je Srbija kao zemlja koja je dala ogromne žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma, neotudjivi deo evropske porodice. 

U čestitki povodom Dana Evrope, DS je naveo da 9. maj simbolizuje pobedu slobodne, ujedinjene, demokratske, solidarne i humanističke Evrope „nad silama mraka koje su ceo kontinent odvele u najveće stradanje dvadesetog veka“. 

„Upravo temeljući se na saradnji, razumevanju, toleranciji i razvoju, Evropa je izgradila najbolje mesto za život na planeti. Evropski društveni, kulturni i ekonomski model je nezamisliv bez pobede nad fašizmom i nacizmom, bez odbacivanja mržnje i rata“, navodi se u saopštenju. 

DS je ocenio da gradjani Srbije treba da budu ponosni na svoju istoriju otpora silama Osovine u Drugom svetskom ratu i pozvao ih da „ujedinjeno radimo na dovršetku sna o ujedinjenoj Evropi sa celim Balkanom u okviru Evropske unije“. 

Dan Evrope, 9. maj, ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.