DS traži od vlasti da se zaštite učitelji, vaspitači i pomoćno osoblje

Demokratska stranka (DS) zatražila je danas od vlasti da zaštiti učitelje, vaspitače i pomoćno osoblje, ocenjujući da njihovo zdravlje, kao i zdravlje dece mora biti na prvom mestu.

U saopštenju DS-a, koje je potpisala zamenica predsednika DS Dragana Rakić, navodi se zahtev da se od sutra nastava za niže razrede osnovnih škola drži isključivo onlajn, a da Vlada Srbije obezbedi svim učiteljima odgovarajuću nedostajuću opremu za držanje „prave onlajn nastave, časova uživo u trajanju od 45 minuta“.

Ta stranka je dodala zahtev da se svim učenicima slabijeg materijalnog stanja tablete ili računare pomoću kojih će moći da prate onlajn nastavu, kao i stabilnu internet vezu.

DS je zatražila da se privremeno dozvoli boravak u vrtićima samo deci čija su oba roditelja zaposlena i nijedno od njih ne radi onlajn, kao i da se angažuju svi nezaposleni vaspitači i da se smanji sadašnji broj dece po grupama.

„Upozoravamo javnost i da je više od 700 vaspitača ili zaraženo od kovida ili u samoizolaciji i da je situacija u predškolskim ustanovama svakog dana sve lošija“, navodi su u saopštenju.

Oni su tražili i da država povuče sve vaspitače i pomoćno osoblje, koji pripadaju rizičnim grupama zbog godina života ili pratećih bolesti, i da ih pošalje na privremeno plaćeno odsustvo uz isplatu 100 odsto ličnog dohotka.

Tražili su i da se jednom nedeljno obezbedi preventivno testiranje za sve zaposlene u vrtićima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.