U trendu

DS traži ostavku Gašića zbog dopisa školama da dostave spiskove dece koja su bile žrtve nasilja

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da momentalno podnese ostavku, zbog dopisa koji je dobio veliki broj škola u Srbiji, u kojem se zahteva da one dostave MUP-u spiskove dece koja su bila žrtve nasilja ili ispoljavaju asocijalno ponašanje.

„Taj skandalozan zahtev pokazuje svu nemoć i nestručnost Vlade Srbije, koja nasilje u školama pokušava da reši žigosanjem dece koja su već pretrpela neku vrstu nasilja, a sada će biti i žrtve nasilja koje želi da sprovodi policija“, ocenili su iz DS u saopštenju.

Resorni odbor DS za obrazovanje upitao je Gašića koji su kriterijumi za sastavljanje tih lista i da li će policija pozivati tu decu potom na saslušanja.

„Umesto da se jača uloga nastavnika, psihološko-pedagoških službi, uz saradnju sa socijalnim radnicima i specijalnim pedagozima, ovaj režim želi da jača represivne mere, koje mogu da dovedu do suprotnog efekta – povećanja nasilja“, ocenili su iz DS.

Iz te stranke su pozvali škole da taj zahtev MUP-a „ignorišu“ i da „sistemski“ reše problem nasilja, navodeći da ukoliko škole odgovore pozitivno na zahtev MUP-u – otvara se prostor za tešku diskriminaciju dece i za policijsku državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar