U trendu

DSS: Izbori nisu bili fer ali ništa se ne može promeniti u RIK-u

Demokratska stranka Srbija (DSS) saopštila je danas, u odgovoru na zahteve pokreta Dveri, da nedavno održani predsednički izbori nisu bili fer i pošteni ali da se ništa ne može promeniti po pitanju njihovog ishoda u Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) i da je netačno i neodgovorno tvrditi drugačije. 

U saopštenju DSS navodi se da ta stranka ne želi da naruši odnose koje je imala sa Dverima, kao i da je tragikomično da javnu raspravu vode stranke čiji predsednički kandidati su zajedno osvojili tri i po odsto glasova.

„Rezultati predsedničkih izbora biće utvrdjeni nezavisno od glasanja u Republičkoj izbornoj komisiji jer zakon tako nalaže. Da li su oni bili ‘fer’ i ‘pošteni’? Naravno da nisu. Da li je o tome trebalo razmišljati ranije? Naravno da jeste. Da li se sada nešto može promeniti u vezi sa njima? Naravno da ne može. Tvrditi suprotno je ne samo netačno već je, za naše poimanje politike, i neodgovorno“, navodi se u saopštenju DSS.

Pokret Dveri ranije je od DSS zatražio da njeni predstavnici u RIK-u ne glasaju za usvajanje konačnih rezultata predsedničkih izbora, jer smatraju da izbori nisu održani u fer i demokratskoj atmosferi i jer veruju da je bilo neregularnosti.

DSS je navela da je, u slučaju da se s jedne strane zaista nalazi ceo narod a sa druge diktator Aleksandar Vučić, kao što to tvrde Dveri, pitanje glasanja u RIK-u bespredmetno, jer se diktatori nikada u istoriji i nigde u svetu nisu rušili u izbornim komisijama i na upravnim sudovima, već na ulici i katkad uz upotrebu sile.  

„Utoliko bi zaista bilo pošteno i dosledno da pokret Dveri, ne priznajući buduću odluku RIK-a ili Upravnog suda, pozove na sveopšti otpor jer je prirodno pravo svakog naroda, dobro znano u političkoj filozofiji… da se despotizmu i tiraniji odupre svim sredstvima. DSS će sa svoje strane nastaviti borbu za promenu vlasti i promenu politike kroz nudjenje konkretnog programa i ostaće otvoren za saradnju sa svim opozicionim strankama kako bi se konačno obezbedili fer i pošteni izborni uslovi“, dodaje se u saopštenju DSS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.