U trendu

Dušan Kovačević: Niko nema pravo da se odrekne državne teritorije

Akademik i dramski pisac Dušan Kovačević izjavio je danas da niko nema pravo da se odrekne bilo kog dela državne teritorije, a posebno ne Kosova i Metohije.

Kovačević je agenciji Beta kazao da svaki pojedinac može da se odrekne svoje privatne imovine, kuće ili grobnog mesta, ali da niko nema pravo da se odrekne nijednog metra teritorije države Srbije.

„Ja sam još pre 20 godina u knjizi ‘Dvadeset srpskih podela’ napisao ono što mislim o Kosovu. Po Ustavu, zakonu i etici ne može nijedan pojedinac da potpiše predaju Kosova i Metohije, odnosno da se, najgrublje rečeno, odrekne državne imovine. Ne postoji osoba koja može da se u ime naroda odrekne Kosova“, naglasio je Kovačević.

Ako bi neko imao nameru da nešto potpiše, dodao je akademik, to pravno ne bi bilo validno.

„U Ustavu piše od čega se sastoji zemlja Srbija. Da bi se promenile granice države moralo bi da se ide na referendum i na promenu Ustava“, kazao je Kovačević.

Po njegovim rečima, političari pokušavaju da dođu do nekog „nepriznanja“ Kosova, a da budu obe strane zadovoljene.

„I sad izmišljaju razne pravne doskočice kako da Kosovo bude nepriznato, a priznato“, istakao je Kovačević.

Na pitanje Bete, kako bi on glasao na referendumu na kome bi se odlučivalo o sudbini Kosova i Metohije, Kovačević je rekao da bi glasao protiv bilo kakve predaje srpske teritorije.

„Glasao bih kao čovek koji nema pravo da se odrekne imovine i zemlje koja nije lično moja. Glasao bih protiv bilo kakve predaje srpske teritorije. To nije pitanje samo Kosova, nego bilo koje teritorije u zemlji Srbiji“, zaključio je akademik Dušan Kovačević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.