U trendu

Dveri: Dodatna sredstva za izgradnju autoputa su šamar u lice meštanima koji protestuju

Gradska organizacija Dveri u Čačku saopštila je danas da podržava proteste meštana kojima je oduzeta imovina za izgradnju autoputa, a još nije isplaćena, navodeći da je izdvajanje dodatnog državnog novca za izgradnju autoputa Preljina-Požega „šamar u lice“ tim građanima.

„Neopravdano je odlaganje rokova a posebno nije opravdano izdvajanje dodatnog novca iz budžeta za radove na autoputu, koji su i osnovnim ugovorima drastično precenjeni i pretplaćeni. Protiv smo novih aneksa ugovora koji će dodatno zadužiti građane i državu“, navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri ističu da je Ministarstvo građevinarstva, „umesto da pošteno isplati eksproprisane parcele i nekretnine“, odlučilo da produži rok za završetak radova na autoputu Pakovraće-Požega i obezbedi dodatna sredstva za stručni nadzor nad radovima, a cena radova je sa 966,8 miliona dinara porasla na 1,4 milijarde dinara.

Dveri podsećaju da je završetak radova na toj deonici autoputa predviđen do kraja ove godine.

„Ministarstvo ne navodi razloge produžetka rokova i zašto država odvaja dodatna sredstva? Ko je kriv što radovi ne teku ugovorenom dinamikom? Ko je kriv što se ugovoreni rokovi ne poštuju? Ko treba da plati kašnjenja? Država, odnosno mi građani ili izvođač radova“, navodi se u saopštenju.

Dveri navode da u međuvremenu vlasnici parcela i objekata kojima su oduzete i porušene nekretnine godinama pokušavaju na sve moguće načine da ostvare svoja prava i naplate eksproprisanu imovinu i da su, ne nalazeći rešenje da im se plati oduzeto, organizovali proteste i blokade radova na izgradnji autoputa i saobraćaja na Ibarskoj magistrali na kružnom toku u Pakovraću.

„Umesto da im konačno država isplati oduzeto, ministar (građevinarstva Goran) Vesić ne nalazi način i sredstva za isplatu vlasnicima nekretnina ali obilato nagrađuje firme koje su zadužene za izvođenje i nadzor radova na autoputevima. Ovaj potez je ‘šamar u lice’ ogorčenim sugrađanima koji su odlučili da pojačaju i prošire blokade“, navodi se u saopštenju Dveri.

Meštani 20 sela iz okoline Čačka, Lučana, Požege i Kraljeva najavili su blokade Ibarske magistrale – danas od 16.00 do 18.00 sati i u nedelju od 12.00 do 14.00, na kružnom toku u Preljini i na petlji u Pakovraću, zbog oduzete, a neisplaćene zemlje za izgradnju autoputa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.