U trendu

Dveri i Narodna stranka: Zagadjenost vazduha u Čačku ugrožava zdravlje gradajana

Gradske organizacije (GO) opozicionih Dveri i Narodne stranke u Čačku ocenile su danas da je vazduh u gradu veoma zagadjen, da ugrožava zdravlje gradjana i od nadležnih institucija zatražile rešavanje tog problema, a predstavnici vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) ističu da vazduh „nije zagadjen od juče“ i da pojedinci pokušavaju da politički „profitiraju“ na toj temi.

Predsednik GO Dveri Dragan Ćendić uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Čačka Milunu Todoroviću od koga zahteva da nadležne gradske institucije sprovedu analizu kvaliteta vazduha i odgovore da li on sadrži čestice koje je medicinska nauka svrstala u red opasnih po zdravlje ljudi i u kojim količinama.

„Zahtevamo da u najkraćem roku dostavite na uvid gradjanima Čačka informacije o kvalitetu vazduha koji udišemo. Ako to ne budu validne i pravovremene informacije, to će – kao i dovodjenje gradjana u opasnu zabludu pred izbore da je korona pobedjena – biti razlog za novu krivičnu prijavu protiv Vas“, navodi se u otvorenom pismu upućenom gradonačelniku Čačka.

Ćendić ocenjuje da gradjanima, čije je zdravlje već ugroženo pandemijom nove zarazne bolesti, preti nova ekološka katastrofa i da su Čačani proteklih dana izloženi izuzetno visokom zagadjenju vazduha koje se može videti golim okom i osetiti po mirisu.

„Dok se Vaša vlast krajnje neodgovorno odnosi prema ovoj temi, indeksi koji opisuju nivo kvaliteta vazduha su u opsezima od veoma nezdravo do krajnje opasno zagadjenje. Čemu služi Zavod za javno zdravlje Čačka ako ne tome da informiše i Vas i nas? Zašto bežite od ove teme koja je ozbiljno uznemirila sve Čačane“, navodi se u pismu.

Ćendić navodi da Dveri neće uvažiti izgovore da nema dovoljno sredstava ili opreme za ta merenja i da to nisu i ne smeju biti političke teme oko kojih će se deliti.

„Svedoci smo da se rasipnički ponašate sa sredstvima gradjana iz budžeta. Plaćate onlajn koncerte i novogodišnju jelku desetine hiljada evra, preplaćujete razne gradjevinske radove u gradu, a sebi lično povećavate budžetsku stavku za reprezentaciju u trenucima kada je neophodno sva raspoloživa sredstva uložiti u očuvanje zdravlja gradjana“, navodi se.

GO Narodne stranke ocenio je u saopštenju da je zagadjenost vazduha u Čačku najaktuelnija tema ovih dana.

„Došli smo do bar jedne činjenice oko koje se svi slažu – da vazduh nije zadovoljavajućeg kvaliteta u Čačku“, navodi se u saopštenju Narodne stranke.

Narodna stranka ističe da pod hitno mora nešto da se preduzme za podizanje kvaliteta vazduha, kao što su sprovodjenje svih ispitivanja propisanih Zakonom o zaštiti vazduha, češće merenje i na više lokalcija u gradu.

„No, za početak bi moglo da se pomogne Zavodu za javno zdravlje da nabavi potrebne uredjaje u skladu sa tehnološkim napretkom, da rade svoj posao, a da gradjani dobiju pravovremene informacije. Nije skupo, možda malo skuplje od plaćenih koncerata u praznoj sali Doma kulture“, navodi se.

Republički poslanik SNS iz Čačka i član Odbora za zaštitu životne sredine Skupštine Srbije Marko Parezanović ocenio je u saopštenju da vazduh u Čačku nije zadovoljavajućeg kvaliteta, ali da vazduh nije loš od juče „kako bi odredjene interesne političke grupacije htele da predstave“.

On je istakao da očuvanje životne sredine nije i ne može biti političko, već isključivo životno pitanje, koliko god pojedinci, prema njegovom mišljenju, u nedostatku autentičnih političkih ideja pokušavaju da na toj temi profitiraju.

„Kvalitet vazduha je oduvek problematičan u zimskim mesecima, zbog toga što se industrijskim zagadjivačima pridodaju i individualni grejni sistemi“, naveo je Parezanović.

On je dodao da je gradska vlast u poslednjih nekoliko godina izgradila nekoliko toplana na gas zahvaljujući kojima je ugašen odredjen broj kotlarnica na mazut i lož-ulje.

Pema njegovim rečima, na kvalitet vazduha utiče i skoro 40.000 registrovanih vozila na teritoriji grada.

„Ono što dodatno pojačava subjektivni osećaj o kvalitetu vazduha jeste način izveštavanja medija i pojedinaca, gde se ne analiziraju podaci na godišnjem nivou, već kada je kvalitet vazduha loš to je naglašena vest dana, a kada je kvalitet vazduha dobar onda to uopšte nije vest, čime se stvara nerealna slika“, navodi se u saopštenju republičkog poslanika SNS.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.