U trendu

Dveri: Ostavka Ružića nije dovoljna, potrebno promeniti sistem društvenih vrednosti

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da ostavka ministra Branka Ružića neće značiti apsolutno ništa ako ne dođe do promene u sistemu obrazovanja i sistemu društvenih vrednosti uopšte.

„Ako sve ostane isto i sa novim kadrovskim rešenjem, to će značiti samo udomljavanje još jednog partijskog vojnika, a školstvo i đaci će i dalje zbog toga trpeti posledice“, ocenila je u pisanoj izjavi predsednica Saveta Dveri za obrazovanje i nauku Gordana Marinković Savović.

Prema njenim rečima, problem vršnjačkog nasilja se suštinski ne rešava represivnim merama i kaznama, već pre svega edukacijom dece od prvih dana školovanja, jer „treba lečiti uzroke problema, a ne posledice“.

„Takođe, kako bi se napravio zdrav sistem, neophodno je povećati broj psihologa, pedagoga i pedagoških asistenata, što ne bi bio veliki izdatak za državu, ali bi veoma značio u radu sa đacima“, navela je Marinković Savović.

Ocenila je kao neophodno da se smanji broj učenika po odeljenjima, kako bi nastavni kadar mogao adekvatno da odgovori na izazove svog posla.

„Od presudne je važnosti da se reši status prosvetnih radnika i uvedu platni razredi koji bi umnogome taj status rešili. Prosvetni radnici u Srbiji, iako se radi o zaposlenima sa visokom stručnom spremom, rade za plate niže od republičkog proseka“, navela je Marinković Savović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar