U trendu

Dveri podržale protest proizvođača mleka

Gradska organizacija Dveri u Čačku podržala je danas protest proizvođača mleka, koji su zahtevali da premije za mleko budu povećane sa deset na 20 dinara, subvencije po grlu sa 25.000 dinara na 40.000, da se utvrdi minimalna cena mleka od oko 70 dinara po litru i ograniči uvoz mleka i mlečnih proizvoda, i ocenila ih kao „opravdane“.

Proizvođači mleka održali su u nedelju u Mrčajevcima dvočasovnu blokadu Ibarske magistrale i regionlanog puta prema Čačku, Kraljevu i Kragujevcu.

Dveri su navele u saopštenju da proizvođači mleka naglašavaju da je stanje u tom sektoru neizdrživo, jer se povećavaju gubici zbog niske otkupne cene mleka i poskupljenja stočne hrane, tako da domaćini sve češće prodaju krave što dalje utiče na smanjenje proizvodnje mleka.

„Godinama naprednjačka vlast uništava svaki vid poljoprivredne proizvodnje, jer nema sistemskih rešenja za probleme u poljoprivredi, nema zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda odgovarajućim subvencijama ili prelevmanima u neravnopravnoj utakmici sa stranim proizvođačima izdašno subvencionisanim od strane svojih država“, navodi se u saopšenju Dveri.

Dodaje se da je cena mleka uz sve veća ulaganja razlog što mnogi stočari smanjuju svoj stočni fond tako je danas u Srbiji svega oko 180.000 krava za mužu, a pre pet do šest godina ih je bilo 450.000 do 500.000, dok je pre 10-12 godina bilo i preko 850.000 grla.

„U ceni litra mleka poljoprivredni proizvođač bez subvencija učestvuje sa jednom črtvrtinom, a 75 odsto podele prerađivači, mlekari i trgovci“, navodi se u saopštenju Dveri.

Kao dugoročno rešenje Dveri predlažu stvaranje sigurnih ugovornih veza između primarne proizvodnje i prerađivača, subvencionisanje u izgradnje malih prerađivačkih kapaciteta za mleko i ugovaranje plasmana mleka sa određenim ustanovama – obdaništima, školama, bolnicama, staračkim domovima, što bi omogućilo stabilne prihode i ulaganje u povećanje stočnog fonda.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar