U trendu

Dveri predale preporuke vladi za promene u prosvetnom sistemu i zabranu promocije nasilja

Pokret Dveri predao je danas u skupštinsku proceduru preporuke Vladi Srbije za hitne mere koje bi trebalo doneti u prosvetnom sistemu nakon dva masovna ubistva koja su se dogodila u Srbiji, kao i preporuke za zabranu rijaliti programa i svih medijskih sadržaja koji sadrže nasilje.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je novinarima u Skupštini Srbije da preporukom za ukidanje rijalitija i spornih medijskih sadržaja „žele da promene krvnu sliku medija u Srbiji“.

„Ne može se ništa promeniti na bolje, ako se ne promene mediji koji promovišu nasilje i utiču negativno na formiranje društva, a posebno na razvoj mladih“, rekao je Obradović.

Dodao je da tu misli na sve televizije i elektronske medije, internet sadržaje, društvene mreže i štampane medije.

„Čitav taj medijski sistem negativno utiče na našu omladinu i oni nažalost iz tih medija – sa društvenih mreža, interneta, televizije, video igrica, preuzimaju te negativne uzore koje potom podražavaju“, ocenio je Obradović.

Naglasio je da se otvoreno zalaže za cenzuru na medijima, društvenim mrežama i internetu kada je u pitanju promocija nasilnih sadržaja.

„Jedina cenzura koja nije dozvoljena, to je sloboda govora. U pitanju slobode govora, slobode misli i slobode izražavanja ne sme biti cenzure“, kazao je Obradović.

Dodao je da Dveri predlažu ukidanje nacionalne frekvencije za televiziju Pink, kao i gašenje aktuelne verzije društvene mreže Tiktok, navodeći da se ona za potrebe omladine potpuno drugačije koristi u Kini, a od medija zatražio da u prvi plan i na naslovne strane dođu pozitivni primeri, a ne „kriminalci i starlete“.

Kada su u pitanju promene u sistemu obrazovanja, Obradović navodi da pre svega traže povratak poštovanja autoriteta prosvetnih radnika u društvu i povećanje njihovih materijalnih prihoda.

Zatražili su i da prosvetni radnici budu oslobođeni „suvišnih administrativnih poslova“, kako bi mogli da se posvete obrazovanju i vaspitanju, kao i da disciplinski postupci u školama budu pojednostavljeni.

Obradović je dodao i da Dveri traže usmeravanje dece ka zdravim stilovima života, ka veronauci, kulturi, sportu, druženju u prirodi i sa životinjama i svim drugim elementima koji utiču na razvoj empatije i ljudskosti.

Naveo je da traže i povećanje pedagoški rada u školama i mnogo veću vezu između škole i porodice.

Obradović je ocenio da su tim preporukama postupili odgovorno u aktuelnom kriznom trenutku sistema vrednosti u Srbiji i ponudili konkretna rešenja, ističući da su dosadašnje reakcije države „promašile suštinu tragedije i problema sa kojima se društvo suočilo“.

Prema njegovim rečima, nikakva pooštravanja kaznene politike ili razoružavanja stanovništva, ili neke druge mere koje predlažu predsednik i vlada, neće izlečiti uzrok tragedije.

„Uzrok je u nakaradnom, naopakom, pogrešnom sistemu vrednosti koji vlada u našem društvu. Ne možete izlečiti bolest ukolečite posledice, a ne uzroke“, ocenio je Obradović.

Upitan da li tim predlozima „razvodnjava“ proteste „Srbija protiv nasilja“ koje organizuje prozapadna opozicija, Obradović je kazao da Dveri uvek podržavaju opravdani bes i ljutnju građana protiv sistema, vlasti i nataloženih problema koji se guraju pod tepih.

Ocenio da „kontramiting“ koji je najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić za 26. maj vodi ka daljem razvoju sukoba i podela u društvu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.