U trendu

Dveri: Stanje u porodištima slika države, borimo se kroz kampanju 'Jedna je majka'

Srpski pokret Dveri poručio je danas da će nastaviti da se, kroz kampanju „Jedna je majka“, bori svim raspoloživim sredstvima da poboljša stanje u porodilištima Srbije, navodeći da ono pokazuje stanje u državi, kao i da rešenje ovog problema predstavlja pitanje opstanka naroda.

Koordinator kampanje „Jedna je majka“, član Predsedništa Dveri, Sanja Vujanović je istakla da je ta stranka u Preporuci Vladi predložili tri konkretne i hitne mere koje država mora odmah da primeni.

Kako je navela, neophodno je da se u rebalansu budžeta, bez novog zaduživanja u inostranstvu, sredstva sa razdela ministarstva finansija u iznosu od 65 miliona evra, preusmere u razdeo ministarstva zdravlja, za izgradnju i obnovu porodilišta u Srbiji.

Takođe, da se planirana sredstva od ukupno 850 miliona evra za izgradnju Nacionalnog fudbalskog stadiona i Centra za specijalne izložbe u budućim budžetima usmere na izgradnju Centra za natalitet i dalje podizanje kapaciteta i uslova u srpskim porodilištima, kao i na programe unapređenja reproduktivnih kapaciteta stanovništva i odgajanja dece.

Kako je navela, neophodno je da se u budžetu za 2024. planiraju sredstva za obnovu svih porodilišta, podizanje kadrovskih kapaciteta u porodilištima, za ishranu trudnica, za „postpartalnu negu“ i pomoć za sve porodilje u Srbiji.

Ona je navela i da je „sramna izjava ministarke za brigu o porodici i demografiju Darije Kisić da su obroci u porodilištima izbalansirani“ jer, kako je Vujanović istakla, da su „takvi obroci ispravni služili bi se u porodilištima u Nemačkoj, Grčkoj, Švedskoj ili Švajcarskoj“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.