U trendu

Dveri: Studenti u Srbiji u nezavidnoj situaciji

Pokret Dveri ocenio je da su studenti u Srbiji u nezavidnoj situaciji, jer je zbog povećanja cena školovanja, ali i neusklađenosti privrede i tržišta rada sa obrazovanjem, najveći broj diplomaca primoran da napusti zemlju po završetku školovanja.

„Konstantna neosnovana povećanja školarina, ali i povećanja cena studentskih domova, menzi, prijava ispita ali i sve veći pritisak društva na mladog čoveka, kao i osećaj nesigurnosti za budućnost, problemi su prvog reda za svakog mladog čoveka i svakog studenta“, naeo je u saopštenju Savet omladine Dveri povodom 4. aprila, Dana studenata.

Prema njihovoj oceni, mnogi studenti u Srbiji rade i istovremeno ispunjavaju fakultetske obaveze, ali trenutni sistem „takve mlade ljude ne prepoznaje i ne vrednuje njihov rad i trud“.

„Slična je situacija kada se proces formalnog obrazovanja završi i kada se stekne diploma fakulteta. Neusklađenost privrede i tržišta rada sa obrazovanjem, kao i nepostojanje razvojne ekonomske politike za visokoškolovane mlade ljude, primorava najveći broj diplomaca da napusti Srbiju“, piše u saopštenju tog pokreta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.