U trendu

Dveri: Tražimo da se poništi odluka o vežbi 'Platinasti vuk', to je svrstavanje na stranu NATO

Srpski pokret Dveri poručio je danas da će sa strankama iz „državotvorne, patiotske opozicije“ zatražiti poništavanje odluke da se u junu u Srbiji održi vojna vežba Vojske Srbije i snaga država NATO-a „Platinasti vuk“.

Dveri smatraju da je to „apsolutno neprihvatiljivo, sramotno“ i predstavlja „kršenje njene vojne neutranosti i odluke Vlade o moratorijumu na vojne vežbe sa Istokom i Zapadom dok je rat u Ukrajini“.

„Ovim se Srbija direktno opredeljuje za NATO koji praktično u Ukrajini vodi rat protiv Rusije“, rekao je predsednik Dveri Boško Obradović novinarima u Supštini Srbije, navodeći da to znači da će NATO „vežbati u Srbiji koju je bombardovao“.

„Da li će na naš veliki praznik Vidovdan, NATO koji nije mogao kopneno da osvoji našu zemlju, marširati Srbijom u miru jer je dobio poziv srpskih vlasti?“, pitao je Obradović, navodeći da je planirano da se vežba održi 16-30 juna.

Po njegovim rečima, sve je očiglednije da se „ova vlast usklađuje s bezbednosnom i spoljnom politikom Evropske unije i NATO“, i pomenuo „francusko-nemački plan o Kosovu“ i „nagoveštaje“ da će se uvesti sankcije Rusiji.

Poslanik Dveri Borko Puškić naglasio je da uskoro predstoji sednica Saveta bezbenosti Ujedinjenih nacija kojim ovog meseca predsedava Rusija, i pitao da li će joj prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić tražiti da Priština „prestane da maltetira“ Srbe na Kosovu.

„Da li će zatražiti, ali ovogo puta iskreno, da se tamo vrati kontigent naših snaga, što po rezoluciji SB UN imamo pravo?“, pitao je Puškić.

Puškić je rekao da će sutra, petak, u skupštinskom Odboru za bezbednost, čiji je član, biti predlozi zakona o potvrđivanju sporazuma sa Austrijom i Mađarskom o vojnoj saradnji, odnosno graničnoj kontroli, napominju da predstavljaju deo „latentnog, zaobilaznog, perfidnog ulaženja Srbije u NATO“.

On je podsetio da su „s vrha ruske države“ naveli da će pažljivo pratiti vojnu vežbu „Platinasti vuk“ i naglasio da veto Rusije u Savetu bezbednosti UN „čuva Kosovo u Srbiji“, a da je iskustvo s NATO „isključivo loše jer nastupa antisrpski“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.