U trendu

Dveri: Vladajuća SNS većina odbila predlog Dveri o besplatnim udžbenicima za sve učenike u …

Poslanik Srpskog pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković danas je obrazložila, a vladajuća većina odbila, predlog za izmenu Zakona o udžbenicima kojim se predviđaju besplatni udžbenici za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Predlog je poslanička grupa Srpski pokret Dveri-Patriotski blok pre više od sedam meseci predala u skupštinsku proceduru.

Vladajuća većina je odbila da se ovim izmenama zakona omogući ukidanje više nepravdi prema roditeljima i deci u Srbiji, kao i da se zaštiti nacionalni interes Srbije, podsetile su Dveri.

Besplatnim udžbenicima za sve učenike u Srbiji omogućilo bi se ovo pravo za svu, a ne samo za decu iz Beograda i opština sa punim budžetima.

Kako su istakle Dveri, „u Srbiji ne sme da bude dece prvog i drugog reda i ne mogu deca iz Beograda da imaju besplatne udžbenike, užinu i vrtiće, dok roditelji dece u unutrašnjosti Srbije, a pogotovu sa siromašnog jugoistoka Srbije sa mukom plaćaju udžbenike svojoj deci“.

Ovim predlogom poslaničke grupe Srpski pokret Dveri-Patriotski blok bilo je predviđeno i da se udžbenici izuzmu iz isključive sfere profita na tržištu udžbenika u Srbiji vrednom 70 do 100 miliona evra, „a koje je vlast predala stranim kompanijama iz Nemačke, Slovenije i Hrvatske“.
Nekada dominantan Zavod za udžbenike danas pokriva samo 3 odsto srpskog tržišta udžbenika.
Motiv ovog predloga o besplatnim udžbenicima za svu decu u Srbiji „bio je ukidanje još jedne velike nepravde – da osiromašeni roditelji u Srbiji uzimaju skupe kredite da bi za svoju decu kupili udžbenike“.

„I treća velika nepravda koju su obe izmene trebale da ukinu je da u Srbiji više ne smeju postojati deca prvog i drugog reda. Velika je nepravda da deca iz Beograda dobiju i besplatne udžbenike, užinu i vrtiće, dok deca iz unutrašnjosti ništa od toga nemaju. Po čemu su deca iz Beograda i opština koje imaju sredstva za kupovinu udžbenika bolja od dece sa siromašnog juga Srbije koji se demografski najbrže prazni?“, upitale su Dveri.

Dveri pitaju „da li bi u Hrvatskoj ili Sloveniji bilo moguće da srpske firme kontrolišu 50 odsto tržišta udžbenika? Da li bi u bilo kojoj zemlji na svetu, koja nije strana kolonija, udžbenike kojima se gradi nacionalni identitet, poput srpskog jezika i književnosti, istorije i geografije, bilo dopušteno da strani izdavači kreiraju sadržaje kojima se kreira nacionalna svest i dostojanstvo jednog naroda?“

„Čemu i kome služi vlast koja daje milijarde evra subvencija iz državne pomoći stranim firmama, a dopušta da roditelji daju u proseku 50.000 dinara za udžbenike koje su strani izdavači nelojalnim podsticajima i poklonima nastavnicima i direktorima nametnuli isključivo zbog svog profita?“, nastavile su Dveri.

„Ovim izmenama Zakona o udžbenicima, čije je stavljanje na dnevni red skupštine odbila vladajuća većina, bi se svi udžbenici i nastavna sredstva za sve učenike u Srbiji finansirali iz budžeta, novcem svih građana Srbije, udžbenici bi bili vlasništvo Republike Srbije, a nakon korišćenja od jedne, predavali bi se sledećoj generaciji učenika, do njihove amortizacije. Umesto stranih izdavača, izbor, štampu, izradu i distribuciju udžbenika moglo bi da obavlja samo javno preduzeće, a na osnovu mišljenja Zavoda za udžbenike, pa bi i profit ostajao državi“, istakle su Dveri.

Takođe, kako su navele Dveri, „ovim odbijanjem da raspravlja o besplatnim udžbenicima za svu decu, vladajuća SNS većina odbila je da građanima i deci Srbije obezbedi ekonomsku zaštitu koju je omogućila stranim izdavačima, investitorima i uopšte strancima u Srbiji“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.