Džonson: Srbija značajna za regionalnu stabilnost

Američki senator Ron Džonson, koji je na čelu senatskog Pododbora za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju, izjavio je večeras u Beogradu da je Srbija značajna za regionalnu stabilnost i da joj je mesto uz zapadne demokratije.

On je posle sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem izrazio nadu da će gradjani Srbije shvatiti da zemlja treba da bude oslonjena na zapadne demokratije i dodao da zna da Vučić brine o ljudima u Srbiji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da veruje da će EU uložiti mnogo napora da se stabilizuje situacija na Balkanu i da medjunarodna zajednica Balkan smatra važnim delom sveta u kojem treba čuvati mir, ma koliko mali bio.

Vučić je rekao da je sa američkim senatorom razgovarao i o internom dijalogu o pitanju Kosova i Metohije, kao i o dijalogu Beograda i Prištine.

„Kako i na koji način da pokušamo da svi zajedno razumno pristupimo rešavanju tog problema. Ti razgovori nisu za nas nimalo laki, najveći broj zemalja EU su priznale nezavisnost Kosova, mi nismo i u okviru toga gledamo kako da unapredjujemo prijateljstvo Srbije i SAD“, rekao je Vučić.

Vučić je kazao da je sa Džonsonom razgovarao o svim važnim političkim i ekonomskim pitanjima, kao i da ga je upoznao sa merama koje je Srbija preduzela na polju ekonomije proteklih godina.

On je kazao da razmišlja o tome kako da privuče što više američkih investitora dodajući da je za njih pored mira i stabilnosti važno funkcionisanje pravne države, transparentnost i smanjenje korupcije.

Vučić je zamolio američkog senatora Rona Džonsona da prenese poziv za posetu Srbiji predsedniku SAD Donaldu Trampu i potpredseniku SAD Majku Pensu.

„Ja ću to da uradim zvanično, uputiću im poziv da posete Srbiju, to je moja želja“, rekao je Vučić i izrazio je zahvalnost Džonsonu što je došao u Beograd i time ukazao Srbiji izuzetnu čast.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.