U trendu

EFJ i druga novinarska udruženja: Vlasti Srbije da poštuju nezavisnost medija, novinari Kodeks

Zajednička misija Evropske federacije novinara (EFJ), Medjunarodnog instituta za štampu (IPI) i Medijske organizacije za jugoistočnu Evropu (SEEMO) donele su početne preporuke zbog zabrinutosti za stanje u medijima u Srbiji, a medju glavnima su da svi državni organi treba ozbiljno da ispituju napade na novinare i da vlast mora da pokaže poštovanje za medijski pluralizam i nezavisnost.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS), na prvom mestu je preporuka koja se odnosi na bezbednost i kojom se traži da svi organi u državi ozbiljno razmatraju slučajeve nasilja i uznemiravanja novinara i da odmah reaguju, dok Vlada Srbije mora da preduzme mere za rešavanje ranijih slučajeva nasilja nad novinarima.

„U principu, snažno preporučujemo zvaničnicima na svim nivoima Vlade Srbije da pošalju jasan signal – bez ikakvih uslova – kojim osudjuju sve napade na novinare“, navodi se u saopštenju.

U drugoj preporuci navodi se da zvaničnici moraju da se uzdrže od akcija koje imaju efekat delegitimizacije kritičkih novinara, počev od verbalnih napada i da moraju da pošalju „jasne signale da novinari imaju pravo da istražuju aktivnosti onih koji su na vlasti“.

„Zvaničnici treba da usvoje nediskriminatorni pristup interakciji s medijima, angažujući se sa svim medijima na jednakim osnovama“, navodi se u preporuci.

Dodaje se da programi za javno finansiranje medija, posebno na lokalnom nivou, moraju da se obavljaju transparentno i nezavisno.

Novinarske organizacije pozvale su i Ministarstvo kulture da osigura da se javna rasprava o novoj Medijskoj strategiji odvija na transparentan način i da stavovi onih koji su napustili Radnu grupu moraju da se priznaju.

EFJ je ocenio da su pristojni uslovi rada, ostvareni kroz kolektivne ugovore, preduslov su obavljanja novinarskog rada.

U preporukama se navodi i da državni organi moraju da poštuju pravo novinara na pristup javnim informacijama i moraju blagovremeno da reaguju na takve zahteve.

Organizacije su predložile i da se novinari i mediji klasifikuju kao posebno pitanje kod zaštitnika gradjana.

Organizacije su pozvale i sve medije i novinare da se pridruže Etičkom kodeksu novinarstva Srbije i da poštuju samoregulatorno telo Savet za štampu, uključujući i Žalbenu komisiju Saveta i da objavljuju odluke Saveta u skladu sa svojim propisima.

„Naš je stav da će ispunjavanje ovih preporuka, koje su zajedničke ukoliko nije drugačije naznačeno, doprineti boljem okruženju za novinarstvo u Srbiji, u kojem novinari mogu da obavljaju svoj posao – uključujući i istrage o aktivnostima onih koji su na vlasti – bez uznemiravanja, napada, pretnji i kampanja ocrnjivanja. Demokratija cveta onda kada i slobodno i nezavisno novinarstvo napreduje“, navodi se u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.