U trendu

EK: Srbija u borbi protiv organizovanog kriminala da se fokusira na velike slučajeve

Srbija u borbi protiv organizovanog kriminala treba da promeni pristup i fokusira se na slučajeve „visokog profila“ koji za cilj imaju razbijanje velikih i medjunarodnih organizacija i oduzimanje imovine, umesto na manje i srednje važne predmete, navodi se u sažetku novog izveštaja Evropske komisije.

U dokumentu koji će biti predstavljen kasnije danas, a u koji je Beta imala uvid, navodi se da je broj osudjujućih presuda za organizovani kriminal smanjen u odnosu na 2019.

Komisija je ocenila da je Srbija u odredjenoj meri pripremljena za članstvo u EU kada je reč o borbi protiv organizovanog kriminala, dodajući da je u poslednjih godinu dana na tom planu zabeležen samo ograničeni napredak.

Kako se navodi, Srbija tek treba da ostvari dobre rezultate na planu efikasnih istraga, gonjenja i pravosnažnih presuda u slučajevima organizovanog kriminala, uključujući finansijske istrage i evidencije zamrznute i oduzete imovine stečene kriminalom.

Kada je reč o borbi protiv korupcije, napredak je u proteklom periodu takodje bio ograničen i Srbija ima odredjeni nivo pripremljenosti na tom planu.

Navodi se da Srbija tek treba da usvoji novu strategiju borbe protiv korupcije praćenu akcionim planom i uspostavi efikasan mehanizam kooridnacije za operacionalizaciju ciljeva sprečavanja korupcije i efikasno rešavanje slučajeva korupcije.

Ukazuje se i da je broj optužnica i prvostepenih presuda za slučajeve visoke korupcije smanjen u odnosu na prethodne godine.

„Srbija treba da poveća napore da otkloni te nedostatke i pojača sprečavanje i suzbijanje korupcije“, navodi se u sažetku izveštaja Evropske komisije. //

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.