U trendu

Ekološki ustanak i Solidarnost protiv ideje Zelenovića o formiranju Ratne mornarice Srbije

 Pokret Ekološki ustanak i platforma Solidarnost ogradili su se danas od izjave kopredsednika stranke Zajedno Nebojše Zelenovića da Srbija treba da ima Ratnu mornaricu jer je „nerazumno“ da je nema kao najveća zemlja u regionu, a da je ima, doprinela bi stabilnosti u Sredozemlju.

Zelenović je u petak izjavio da Srbija treba da u potpunosti odbaci politiku vojne neutralnosti, jer smatra da je ona neodrživa.

Kazao je i da je, imajući u vidu značaj pitanja migracija za Evropu, „nerazumno“ da najveća zemlja u regionu – Srbija, nema Ratnu mornaricu koja bi doprinela stabilnosti u Sredozemlju, te bi „trebalo da budu utvrđeni strateški ciljevi sa zemljama Kvinte, EU i jadranskim državama“.

Zelenović je ocenio da „pitanje vojno-pomorske baze (za Srbiju) može da se reši međunarodno-javnopravnim ugovorom o najmu, a najpogodnija lokacija bi bila određena sporazumom svih ovih država“.

U odgovoru na tu ideju Zelenovića, Ekološki ustanak je u saopštenju istakao da to nije politika oko koje su se okupili kada su osnivali stranku Zajedno.

„Protivimo se bilo kakvoj ideji o svrstavanju Srbije u vojne saveze. Srbija mora da ostane vojno neutralna, a ko želi u NATO, daleko mu lepa kuća“, naveo je taj pokret.

Politička platforma Solidarnost, koja kao autonomna organizacija deluje u okviru stranke Zajedno, navela je u saopštenju da su Zelenovićevi stavovi suprotni sporazumu koji ta organizacija ima sa strankom Zajedno, „u kojem se nedvosmisleno zalažemo za mir i protiv daljeg naoružavanja“.

„Politika vojne neutralnosti je jedina politika koja može obezbediti održivu budućnost regiona, Evrope i sveta. Dalja trka u naoružavanju neće imati srećan kraj, razvija se isključivo u interesu velikih kompanija koje na njoj ostvaruju enormne profite i vodi nas pravo u propast. Kao društvo smo u poslednjoj deceniji prošlog veka osetili šta znače ratna razaranja. Mir nema alternativu“, navela je Solidarnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar