U trendu

Ekološki ustanak: Srbija se buši bez ikakvog plana, želimo regione zdrave hrane, a ne jalovišta

Ekološki ustanak saopštio je danas da „alarmantni podaci stižu posle hemijske analize reke Jadar, nakon bušotina za Rio Tinto rudnik“, podsećajući da je to „samo jedna od preko 200 lokacija bušotina u čitavoj Srbiji“.

„Zvanični rezultati naučnog istraživanja reke Jadar pokazalo je da je koncentracija bora za 17 puta veća 20 kilometara nizvodno od rudne zone, gde se nalaze bušotine kompanije Rio Tinto, dok je koncentracija arsena povećana 9, a litijuma tri puta“, naveo je Ekološki ustanak, koji je član koalicije Moramo.

Kako je navedeno, „postavlja se pitanje da li je ugrožena čitava proizvodnja hrane u dolini Jadra, jer ova voda je kjučna za poljoprivrednu proizvodnju“.

„A ovo je samo jedna od 200 istražnih lokacija koje su danas aktivne. Znači ako je dokazana ova toksična količina elemanata u dolini Jadra, samo možemo pretpostaviti šta se dešava na drugih 200, trenutno aktivnim lokacijama bušotina. Čitava Srbija se buši bez ikakvog plana i kontrole i gradjani ostaju slepi koje posledice ovo ima za prirodu, poljoprivredu ali i zdravlje ljudi“, naglasio je Ekološki ustanak.

Takodje je naglašeno, da „užasno zabrinjava Prostorni plan Republike Srbije, planski dokument koji predvidja više od 40 novih rudnika širom čitave naše zemlje, i protivzakonito je usvojen na Vladi, a sada se čekaju izbori da bi bio usvojen i u Skupštini“.

„Zato smo napravili plan da ova ugrožena područja postanu regioni zdrave hrane, a ne kancerogena jalovišta. U ovom veku suša i žeđi, našu vodu moramo čuvati kao sam život, a ne koristiti za ispiranje ruda“, saopštio je Ekološki ustanak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar