U trendu

Elek: Priče o planiranju atentata na Vučića su nedokazane

Istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Bojan Elek izjavio je danas da nema dokaza da je bilo ko planirao atentat na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da se te dezinformacije plasiraju s ciljem izgradnje kulta ličnosti. 

Elek je kazao agenciji Beta da se priče o pripremama za državni udar iz 2015. godine, pa preko pronalaženja oružja u naselju Jajinci, snajperistima za vreme otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, pa do najnovijih saznanja tabloida da je Vučiću spreman infarkt u avionu, koriste da se vlast vanrednim sredstvima obračunava sa svojim neistomišljenicima, odnosno izmišljenim neprijateljima. 

„Ti narativi, o životnoj ugroženosti predsednika, koriste se za dalje zarobljavanje države. Da bi se predsednik ‘odbranio’ od atentatora, njemu se posle svake takve priče iskazuje lojalnost iz policije, a i rat protiv mafije vodi predsednik, jer je on navodno lično ugrožen od kriminalnih grupa, kako to već stoji u ekspozeu vlade“, rekao je Elek. 

Dodao je da se nedokazane priče o životnoj ugroženosti predsednika koriste i za stvaranje još veće koncentracije moći u njegovim rukama. 

„Kod gradjana se stvara osećaj da je predsednik ugrožen od strane nekih nepoznatih neprijatelja, što on koristi da primenjuje sve oštrije mere prema svojim političkim neistomišljenicima“, ocenio je istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku. 

Na pitanje Bete zašto do sada nije dokazana nijedna sumnja da je planiran atentat na Aleksandra Vučića, Elek kaže da vlastima dokazi nisu bitni. 

„Svi istražni postupci tim povodom su obesmišljeni. Ljudima na vlasti nisu bitna saznanja iz istražnog postupka, njih pre svega interesuju objave na naslovnim stranama tabloida. Sve te priče su bukvalno prilagodjene medijskom ciklusu u trajanju od 24 sata“, rekao je Bojan Elek. 

Provladini tabloidi su proteklih dana objavili, pozivajući se na izjavu bivšeg predsednika Pokreta slobodnih gradjana Saše Jankovića, da je jedan diplomata 2017. godine rekao da bi Vučić mogao „iznenadjujuće brzo da umre“ i da bi srčani udar mogao da ga zadesi u avionu, tokom puta u inostranstvo. 

Tabloidi su objavili i da je jedan ministar u Vladi Srbije, visoki funkcioner SNS-a, „pružao svesrdnu pomoć stranim ambasadorima i centrima moći u pripremama za obaranje Vučića s vlasti“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.