Erjavec: Slovenija će podržati Kosovo na putu integracija i prijema u međunarodne organizacije

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Slovenije, Karl Erjavec, izjavio je danas u Prištini da je Kosovo postiglo veliki napredak u proteklih 10 godina državnosti i izrazio spremnost i posvećenost svoje zemlje bilateralnoj saradnji u ekonomiji, i podršci Kosovu na putu integracija, prijema u međunarodne organizacije i „predvođenja regionalnih inicijativa“.

Erjavec se danas sasatao s predsednikom Skupštine Kadrijem Veseljiem, s premijerom Ramušom Haradinajem i s ministrom spoljnih poslova Bedžetom Pacolijem.

U saopštenju Kabineta premijera piše da „Kosovo održava dobre prijateljske odnose sa slovenačkim narodom“ što treba nastaviti.

„Premijer Haradinaj je izjavio da postoji dobra klima između Kosova i Slovenije u saradnji u mnogim oblastima“, da je Slovenija jedan od najvećih investitora i da je Kosovo zainteresovano za nastavak ekonomskog partnerstva, a posebno radi poboljšanja bilansa uvoza i izvoza, kaže se u saopštenju.

Haradinaj je zatražio nastavak podrške Slovenije na međunarodnom planu.

„Vaša podrška pri novim priznanjima, učlanjivanju u INTERPOL, UNESCO, u procesima evro-atlantskih integracija je neprocenjiva za nas. Mi smo evro-atlantska zemlja. To je naš odredište“, rekao je Haradinaj.

Govoreći o transformaciji Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova, Haradinaj je kazao da osnivanje Vojske Kosova sa ustavnim mandatom, „neće izmeniti bilans bezbednosti u regionu, naprotiv, doprineće mu“.

U saopštenju kabineta predsednika kosovskog parlamenta se kaže da se na sastanku razgovaralo o odličnim odnosima Kosova i Slovenije.

Veseli je istakao potrebu intenziviranja odnosa dveju skupština i nastavak podrške zvanične Ljubljane Kosovu i ubuduće, dok je Erjavec rekao da „podrška Slovenije Kosovu neće nedostajati“, u ekonomskom sektoru, takođe i radi što uspešnije evro-integracije i prijema Kosova u međunarodne organizacije.

(Beta)

1 komentar
  1. Anonimni

    Slovenija je podrzala Kosovo i prilikom razbijanja Jugoslavije u Cankarjevom domu.Da imamo drzavu ne bi trebali nikakve ekonomske i politicke odnose da negujemo sa ovim drzavama.Oni prvi put imaju drzavu,u EU i misle ne moze Srbija bez njih.Moze i mora,ne treba joj ni EU,oni ce vecito patiti od srbofobije

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike