U trendu

Eskobar: Konačni sporazum Srbije i Kosova moguć ove godine

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da bi konačni dogovor o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova mogao da se ostvari do kraja ove godine i da misli da je to potpuno moguće.

Na konferenciji za novinare u ambasadi SAD na kraju posete Beogradu, Eskobar je rekao da je Zajednica opština sa srpskom većinom deo ranije potpisanih sporazuma i međunarodna obaveza koja se mora ispuniti, ali i izrazio uverenje da je njeno formiranje sada bliže nego pre mesec dana.

Odgovarajući na pitanja novinara, Eskobar je naglasio da se sada ne govori o međusobnom priznavanju Kosova i Srbije već o normalizaciji njihovih odnosa.

Uoči sastanka lidera Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta Eskobar je pozvao obe strane da budu veoma ozbiljne, fleksibilne i konstruktivne u traženju novih mogućnosti i da imaju viziju da iskoriste priliku koju im daju Evropa i SAD.

Eskobar je u Beograd došao uoči sastanka lidera Kosova i Srbije u Ohridu 18. marta, a posle Beograda putuje u Prištinu. U sklopu priprema za sastanak u Ohridu, Prištinu i Beograd prethodno je posetio i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar