U trendu

Eskobar: Pregovori Beograda i Prištine u osetljivoj fazi, ima mesta za optimizam

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da su pregovori Beograda i Prištine trenutno u „vrlo osetljivoj fazi“, ali da je optimista u pogledu donošenja mirnog i održivog rešenja.

„Nakon današnjeg dana, ima mesta za optimizam“, rekao je Eskobar za televiziju N1.

On je ocenio da je najvažnija stvar postignuta tokom nedavnih susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija u Briselu to što su se oba lidera obavezala da će se sastajati svakog meseca.

„Bilo je ohrabrujuće videti taj nivo otvorenosti u prisustvu visokog predstavnika EU (Žozepa) Borela i (specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava) Lajčaka. Tako da mislim da se nazire početak poboljšanja odnosa dve strane“, rekao je Eskobar za N1.

On je naveo da nije učestvovao u pregovorima u Briselu i da je njegova uloga bila da „ohrabri obe strane da budu konstruktivne i fleksibilne“, i da SAD samo pomažu u procesu, dok sve predloge daje EU.

U vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština, Eskobar je naveo da to pitanje „to mora biti sledeće na dnevnom redu“.

„Moraćemo da razgovaramo o toj zajednici i o tome kako ćemo je implementirati. To jeste postojeća obaveza, jeste potpisano u sporazumu, i taj je sporazum u kosovskoj vladi već prošao kroz razne procese kojima je i potvrđen“, rekao je Eskobar.

On smatra da treba zaboraviti na „narativ da je Kosovo Srbija“ i preći na narativ su Kosovo i Srbija zapravo Evropa, da se budućnost Srbije i Kosova „veoma brzo udaljava od problema devedesetih“ i primiče „šansama koje nudi 21. vek“.

„Na kraju ćete svakako imati dobre odnose s Kosovom, bićete povezani s Kosovom, Albanijom, Severnom Makedonijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom. Dakle, što pre razrešimo ova sporna pitanja, pre ćemo doći do tih budućih šansi“, ocenio je Eskobar.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.