„EU da prestane da se ponaša kao monasi sa Tibeta“

Međunarodna zajednica i Evropska unija se ponašaju kao duhovne vođe, „monasi sa Tibeta“, zalažu se za mir u svetu, umesto da vode EU i jasno izriču svoje stavove, izavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska srpskih zvaničnika na Kosovo i tzv. dogovor o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

Kako kaže, Pacoli je to objasnio kao „zajednički nastup“, a da je on Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute kao „monasi sa Tibeta“.

„Tog dana je (portparolka EU Maja) Kocijančič dala izjavu da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je dogovoreno na početku Briselskog sporazuma… U Evropi ne postoji zemlja gde je nekome nešto zabranjeno“, rekao je Dačić na RTS-u.

Prema njegovim rečima, jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i njegov uspešan završetak predstavlja Priština, odnosno njeno odbijanje da se postigne bilo kakav kompromis.

„Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se insistira na onome što je ranije bila zvanična politika dela međunarodne zajednice, ali nažalost tog uticajnog dela u zapadnoj hemisferi, da Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova i da nijedna druga opcija nije u igri, onda su nastupili jednostrani akti“, rekao je Dačić.

Ministar ističe da je teško verovati u to da se, kako kaže, međunarodna zajednica „trese“ pred kosovskim premijerom Ramušem Haradinajom.

„Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga“, dodaje Dačić.

(Tanjug)

8 komentara
 1. AA ( americki alah)

  da nije pekao rakiju? Nije ga bilo neko vreme, ili se treznio?

 2. Anonimni

  Tito je bio car.Menjao političare na funkcijama posle 2 godine, najviše je neko ostao 4 godina.Malo gore, malo dole, pa su cinkarili jedni druge, on vladao.Ovi misle da ćeovako moći do kraja sveta.“evo zore, evo zore“

 3. Anonimni

  U Srbiji ne postoji „kosovski ministar spoljnih poslova“.

 4. Anonimni

  Bato, na Tibet, posle ovog nećeš kročiti, usput onako diplomatski, izvređao i Evropu.Ostaje samo još da se odgleda nova verzija „lepote poroka“.

 5. Anonimni

  Koliko je nasipa se moglo izgraditi od svih švrćakanja po svetu uključujući i Nikolića a rezultat je kukanje. Opet vređa Evropu, posle idu , mole, kukaju i pevaju, prenemažu se.Diplomatija se ne polaže u pečenjari i u šatorima. Ona je nesavladiva nauka, za ove sa diplomama za tepsiju ribe .Oj svirači, oj svirači…

 6. bambi

  Hronos ce na kraju pojesti Ivicu Dacica!

 7. Anonimni

  Sad upliće i monahe sa Tibeta.Neviđeni dalekovidni umni domet vodećeg čoveka diplomatije

 8. Anonimni

  kad budu čuli Miljacku, pola njih će da pređe u pevače

Napišite komentar