U trendu

EU: Izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine

Lokalni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine u kojima su održani, i ono je moguće jedino trajnim povratkom kosovskih Srba u institucije koji Kosovo treba da omogući, saopštila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U pisanoj izjavi povodom jučerašnjih izbora za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, portparol EEAS Peter Stano naveo je i da „rad na formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom treba da bude završen što je pre moguće“.

EU priznaje da su jučerašnji izbori za gradonačelnike Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka i za skupštine opština Zvečan i Leposavić, održani u skladu sa pravnim okvirom Kosova i da su uloženi napori da oni proteknu bez problema, naveo je Stano.

„Istovremeno, EU žali što nisu sve stranke i zajednice iskoristile svoje demokratsko pravo da učestvuju i glasaju na izborima. Veoma niska izlaznost, posebno među kosovskim Srbima, pokazuje da ovaj proces nije i da se ne može smatrati uobičajenim“, navodi se.

Dodaje se da je cilj učešća u izbornim procesima obezbeđivanje da se čuju glasovi zajednica koje izabrani lideri predstavljaju.

„Od kada su kosovski Srbi napustili kosovske institucije na severu Kosova u novembru 2022. godine, EU se konzistentno angažuje sa obe strane kako bi olakšala njihov povratak. Imperativ je da hitno obnovimo situaciju u kojoj kosovski Srbi aktivno učestvuju u lokalnoj upravi, policiji i pravosuđu na severu Kosova“, ukazuje Stano.

U tom cilju, kako se navodi, „postoji hitna potreba za ozbiljnim dijalogom između Vlade Kosova i kosovskih Srba na severu“.

„Do sada je napravljen mali napredak. Stoga nam je potrebno da obe strane odigraju svoju ulogu i ispune svoje obaveze. Sporazum o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije je prava platforma za postizanje ovog cilja“, navodi se.

Portparol EEAS dodaje da EU „pozdravlja profesionalizam“ Policije Kosova i misija Euleks i Kfor u obezbeđivanju bezbednog okruženja za izbore.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.