EU: Srbija nije na crnom spisku poreskih rajeva

Evropska unija je danas usvojila „crni spisak“ od 17 zemalja u kojima se nezakonito omogućava utaja poreza, a Srbija i još tri zapadnobalkanske zemlje nisu uvrštene u taj spisak pošto su se obavezale da će do 2019. ispuniti medjunarodna i evropska merila za sprečavanje pronevera plaćanja poreza.

U paketu mera koji je usvojio Savet ministara za ekonomiju i finansije EU je navedeno da su Srbija, BiH i Crna Gora prihvatile zahteve Evropske komisije.

U dokumentu ministara EU stoji i to da, a tome se priključila i Makedonija, da Srbija, Crna Gora i BiH postanu članice šireg medjunarodnog okvira ili pravila primene standarda EU za to da se obezbedi plaćanje poreza na dobit tamo u svetu gde je profit i ostvaren.

Te zahteve su prihvatili i Albanija, Turska, Jordan, Fidži, Svazilend, Vijetnam, Maroko, Maldivi i Zelenortska ostrva.

Na „crnom spisku“ zemalja koje nisu dale jemstva ili preduzele mere da će sprečiti utaju poreza su Američka Samoa, Barbados, Bahamas, Grenada, Guam, Makao, Maršalova ostrva, Mongolija, Namibija, Palau, Panama, Santa Lusija, Samoa, Severna Koreja, Trinidad-Tobago, Tunis i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Zemlje s „crnog spiska“ su pozvane da svoje zakone i mere usklade s medjunarodnim i pravilima EU o izbegavanju plaćanja poreza tamo gde se ostvari dobit, a utvrdjen je i niz „odbrambenih mera“, odnosno kazni koje će primenjivati kad se utvrdi da se utaja poreza ne sprečava.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike