U trendu

EU: Svi moraju da doprinesu deeskalaciji na severu Kosova

Evropska unija večeras je saopštila da oštro osuđuje sukobe kosovske policije i demonstranata na severu Kosova, navodeći da svi moraju da preduzmu akcije radi smanjenja napetosti i momentalnog obnavljanja smirenosti.

Portparol EU Peter Stano naveo je u pisanoj izjavi da su sukobi kosovske policije i demonstranata inicirani pokušajem novoizabranih gradonačelnika da uđu u zgrade lokalnih samouprava u četiri opštine na severu Kosova.

„Veoma žalimo zbog napada na patrole civilne misije EU na Kosovu, Euleksa. Euleksu mora biti dozvoljeno da mirno izvršava svoj mandat. EU neće prihvatiti dalje jednostrane ili provokativne akcije, a prioritet treba da budu očuvanje mira i bezbednost na terenu“, naveo je Stano.

Podsetio je da EU uporno ukazuje da nedavni lokalni izbori na severu Kosova ne nude dugoročno političko rešenje za četiri opštine, i dodao da se takvo rešenje može naći „jedino kroz istinski dijalog svih ključnih aktera, uključujući Kosovo, Srbiju i zajednicu kosovskih Srba, pod okriljem EU“.

U sukobima kosovske policije i lokalnih Srba koji su pokušali da spreče ulazak novih gradonačelnika kosovskih Albanaca u zgrade četiri opštinske uprave na severu Kosova, povređeno je nekoliko desetina ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.