U trendu

EU traži sprovodjenje odluke Ustavnog suda Kosova o zemljištu Visokih Dečana

Evropska unija je zabrinuta zbog toga što se ne sprovodi odluka Ustavnog suda Kosova od 20. maja 2016. godine koja se odnosi na spor oko zemljišta u Dečanima, saopštila je kancelarija Evropske unije na Kosovu.

„Odluke najvišeg pravnog organa Kosova su konačne i moraju se sprovoditi. EU poziva vlasti na svim nivoima da pokažu poštovanje za vladavinu prava što je osnovno demokratsko načelo“, kaže se u saopštenju.

EU traži da se odluka Ustavnog suda Kosova sprovede bez odlaganja, i osudjuje sve akcije koje bi blokirale pristup ili na drugi način remetile život u manastiru Visoki Dečani.

Ustavni sud Kosova je, odlučujući o zahtevu za ocenu ustavnosti dveju odluka Žalbenog veća Posebne komore Vrhovnog suda Kosova za pitanja koja se odnose na Kosovsku agenciju za privatizaciju od 12. juna 2015. godine, odlučilo da zemljište koje je bilo predmet odlučivanja pripadne manastiru Visoki Dečani.

U medjuvremenu predsednik Opštine Dečani, Rasim Seljamanaj izjavio je da odluka Ustavnog suda neće biti sprovedena dok je on na tom mestu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.