U trendu

EU: Vučić i Kurti potvrdili učešće na sastanku u Ohridu 18. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti potvrdili su da će se 18. marta sastati u Ohridu u okviru dijaloga uz posredstvo EU, objavila je danas Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U fokusu sastanka, čiji će domaćin biti šef evropske diplomatije Žozep Borel, biće finalizacija Implementacionog aneksa Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, navodi EEAS.

Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak prvo će imati odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem, a potom će uslediti zajednički trilateralni sastanak.

Radi pripreme sastanka u Ohridu, Lajčak danas i sutra boravi u Prištini, a 13. i 14. marta će posetiti Beograd.

Posle sastanka Vučića, Kurtija, Borela i Lajčaka u Briselu 27. februara, šef evropske diplomatije je izjavio da su lideri dve strane postigli saglasnost o Sporazumu o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ali da su potrebni dodatni pregovori o modalitetima implementacije.

Borel je tada najavio da će se Vučić i Kurti sastati sredinom marta kako bi finalizirali razgovore o Implementacionom aneksu, koji je integralni deo Sporazuma i koji će postaviti smernice za njegovu primenu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.