U trendu

Euleks: Uznemireni smo prisustvom naoruÅžanih l maskiranih pojedinaca i grupa

Misija pravde Evropske unije (Euleks) je danas saopÅĄtila da je tokom patrola na severu Kosova uznemirena „prisustvom naoruÅžanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa.

Ocenili su da je bezbednosna situacija na severu Kosova uznemiravajucĖa i napeta.

„Tokom naÅĄih patrola na terenu, svedoci smo uznemiravajucĖeg prisustva naoruÅžanih ljudi, često maskiranih pojedinaca i grupa, na severu Kosova. Ovo je neprihvatljivo. Svedoci smo postavljanja dodatnih barikada, koje se odmah moraju ukloniti. One su ilegalne i ometaju slobodu kretanja. Pored ovih zabrinutosti, zabrinjava i kriminal na severu Kosova. Bezbednosni vakuum koji je nastao nakon ostavke policajaca, kosovskih Srba, mogu da iskoriste kriminalne grupe. Na agencijama za sprovođenje zakona je da to spreče“, kaÅžu iz Eleksa za priÅĄtinske medije.

Inače, u koordinaciji sa KFOR-om, EULEKS-ova formirana policijska jedinica i rezervna jedinica policije nastavljaju svoje terenske patrole na severu Kosova, uključujucĖi peÅĄačke patrole u ​​severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Euleks je u okviru svog mandata i kapaciteta pobornik ovakvih preventivnih mera, ali kaÅže da one ne mogu zameniti kosovsku policiju, koja je prvi bezbednosni odgovor.

„Sada je vaÅžno da se situacija odmah deeskalira, smiri se i uzdrÅži se od najprovokativnijih akcija. Ovo je pre svega u korist lokalnog stanovniÅĄtva, čija su zaÅĄtita i bezbednost ugroÅženi zbog trenutne situacije“, naglaÅĄava Euleks.

Dodaje da on i Kfor imaju različite zadatke i mandate.

„S obzirom na nestabilnu bezbednosnu situaciju na severu Kosova i raspoređivanje dodatnih barikada, Misija redovno prilagođava svoju poziciju tako da odraÅžava situaciju na terenu. Ukoliko uslovi dozvoljavaju bezbedno koriÅĄcĖenje alternativnih puteva, naÅĄe patrole pokuÅĄavaju da stignu do nekoliko lokacija na severu Kosova, uključujucĖi policijske stanice. Zbog nepovoljnih vremenskih i putnih uslova to nije uvek mogucĖe“, saopÅĄtio je Euleks.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.