U trendu

Evo kako je Preletačević postao kandidat za predsednika

On ima samo 26 godina. Rođen je u Velikoj Ivanči, student je četvrte godine komunikologije, a pored toga što mu je u planu da postane TV voditelj, nada se i pobedi na predstojećim predsedničkim izborima u Srbiji.

On je Luka Maksimović, poznatiji kao Ljubiša Preletačević Beli, predsednik mladenovačke stranke „Sarmu probo nisi“ (SPN).

Ko je ovaj čovek i kako je za manje od manje od godinu dana postao politička i medijska senzacija u Srbiji?

Beli je u politiku ušao prošle godine kada je napravio izbornu senzaciju u Opštini Mladenovac, kada je na lokalnim izborima njegova lista zauzela drugu poziciju, odmah iza Srpske napredne stranke (SNS).

Vodeći se geslom da je grupa građana „Sarmu prob’o nisi“ nastala iz „potrebe sprovođenja konačne i potpune banalizacije javnog života i političkog sistema u sadašnjem obliku“, Preletačević je za kratko vreme postao ozbiljna konkurencija Vučiću i ostalim kandidatima za predsednika Srbije na izborima 2. aprila.

Uz parole “Samo jako” i “Bez sikirancije” i jašući belog konja, ovaj fiktivni političar prošle godine je u Mladenovcu na izborima dobio 5.000 glasova i 13 mandata u lokalnoj skupštini, a nada se da će zablistati i na predsedničkim izborima.

Da njegove nade imaju pokrića pokazuje i podatak da je lider stranke SPN za samo tri dana skupio 46.000 potpisa!

Republička izborna komisija proglasila je njegovu kandidaturu posle neobično dugo potrošenog vremena na pregledavanje materijala koje im je dostavio, ali na kraju je mogao da odahne.

„Najviše sam zahvalan ljudima koje nije mrzelo da stoje u redovima i po nekoliko sati ne bi li dali svoj potpis. Njihov trud je na kraju morao da dođe do izražaja“, zaključio je Beli za „Blic“.

Sednica RIK-a koja je trajala ceo dan, bila je jako turbulentna uz brojne optužbe i burne diskusije. Ipak, na kraju je uz 19 glasova za i samo dva glasa protiv, doneta odluka da se Luki Maksimoviću, odnosno Ljubiši Preletačeviću Belom prihvati kandidatura čime je postao 11 kandidat za predsednika republike na predstojećim izborima.

Nekoliko stotina pristalica Ljubiše Preletačevića Belog okupilo se na njegovoj predaji potpisa ispred zgrade Republičke izborne komisije. Uz kutije sa potpisima, iz pokreta „Samo jako“ doneli su i beli kovčeg.

Ceo događaj pratila je i muzika trubača, a Luka Maksimović izašao je iz bele limuzine koja je prodefilovala Ulicom kralja Milana, zajedno sa kolonom vozila, a dočekan je uz ovacije. On je nakon obraćanja prisutnima ušao u zgradu RIK-a.

Kako kandidat za predsednika mora imati određenu dozu samouverenosti, Beli je poručio da očekuje pobedu već u prvom krugu!

„Osim što sam lep, jak i pametan, uvek sam za narod i ljudi me obožavaju“, poručio je prošle godine Preletačević građanima Mladenovca.

Na prethodnim lokalnim izborima, vođen parodijom, posećivao je štale i fabrike i sklapao ugovore sa nepostojećim stranim investitorima.

Beli Preletačević je za ruski sajt „Life“, koji je snimio reportažu o njemu izbornoj kampanji njegovog pokreta „Sarmu probo nisi“, objasnio slikovito kako treba da izgledaju odnosi Beograda i Moskve.

„Viđate se jednom u par meseci, pričate, pomažete se. Vi ste rod. Ali mislim da ne treba ništa preterano ‘dubiti’ te odnose. Korektan odnos, sigurno, sa Rusijom. Mi imamo istu krv. Ne treba sankcije uvoditi. Mi smo doživeli to 90-ih, ja to ne bih želeo nikome. Roditelji pričaju da je to bilo mnogo loše vreme. Tako da ne želimo nikome loše. Samo mir, ljubav i sreću!“, obrazložio je Beli Preletačević.

On je još ispričao da su mu naprednjaci predlagali saradnju a da je on tražio 750 miliona evra za to.

Što se privatnog dela života tiče, Ljubiša se bavi muzikom, trenira rvanje već pet godina, a američki fudbal šest godina.

To je, dakle Ljubiša Preletačević Beli, predsednički kandidat.

Šta mislite o njemu i ima li Beli po vama šanse da pobedi na izborima?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)