U trendu

Evropska komisija: Sporazum o normalizaciji sa Kosovom hitan i ključan za napredak ka EU

Evropska komisija pozvala je Srbiju da uloži dodatne napore u sprovodjenje svih ranije postignutih sporazuma sa Kosovom i doprinese postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa koji je hitan i ključan za napredak i Srbije i Kosova na evropskom putu, navodi se u godišnjem izveštaju Evropske komisije koji će danas biti predstavljen.

U sažetku izveštaja za Srbiju u koji je agencija Beta imala uvid, podseća se da je, kada je reč o normalizaciji odnosa sa Kosovom, nastavljen dijalog uz posredovanje EU, da su održani sastanci na visokom nivou 15. juna i 19. jula i tri sastanka na nivou glavnih pregovarača, kao i da su obe strane imenovale nove pregovaračke timove i glavne pregovarače.

Po pitanju dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje u izveštaju se ocenjuje da Srbija, u celini gledano, aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji i da je ostala posvećena bilateralnim odnosima sa drugim zemljama obuhvaćenim procesom proširenja i susednim državama članicama EU.

Konstatuje se, medjutim, da su odnosi sa Crnom Gorom bili obeleženi stalnim tenzijama.

Kada je reč o spoljnoj politici, Evropska komisija ocenjuje da su „sveukupni obrasci Srbije u uskladjivanju sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU ostali uglavnom nepromenjeni“ ali i da je Srbija u posmatranom periodu preduzela „jedan broj akcija u suprotnosti sa spoljnopolitičkim pozicijama EU“.

Uskladjenost sa izjavama visokog predstavnika u ime EU i odlukama Saveta porasla je do avgusta 2021. na 61 odsto, sa 56 odsto koliko je bila 2020, navodi se.

U izuveštaju se još konstatuje da je Srbija nastavila da učestvuje u misijama i operacijama EU za upravljanje krizama u okviru zajedničke bezbednosne i odbrambene politike kao i da nije postignut konkretan napredak ka okončanju pristupnih pregovora sa Svetskom trgovinskom organizacijom.

Srbija je nastavila i da značajno pomaže u upravljanju mešovitim migracionim tokovima ka EU igrajući aktivnu i konstruktivnu ulogu i efikasno saradjujući sa svojim susedima i državama članicama EU. Takodje je nastavljeno efikasno sprovodjenje strategije integrisanog upravljanja granicom i akcionog plana, ocenila je Evropska komisija.

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varheji predstavlja danas u Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta Paket proširenja za 2021. godinu, uključujući izveštaje Evropske komisije o zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo u Evropskoj uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.