U trendu

Evropski parlament najoštrije osudio ruski napad na Ukrajinu

Konferencija predsednika Evropskog parlamenta danas je najoštrije osudila ruski napad na Ukrajinu i najavila za 1. mart vanrednu debatu u plenumu o tom pitanju.

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola sazvala je Konferenciju predsednika, koju čine ona i šefovi političkih grupa, kako bi razgovarali o odgovoru na ruski napad na Ukrajinu.

Kako se ističe u saopštenju Konferencije predsednika, Ukrajina je nezavisna i suverena nacija i o njenom teritorijalnom integritetu ne može se pregovarati.

„Invazija je neopravdana i nelegalna. To je pretnja Evropi i regionalnoj stabilnosti, kao i svetskom poretku zasnovanom na pravilima. Cilj napada je naš demokratski model društva“, navodi se u saopštenju Evropskog parlamenta i dodaje da to ne može ostati bez odgovora.

Dalje se navodi da Evropski parlament podržava evropski i medjunarodni odgovor bez presedana, uključujući nove i oštre sankcije koje će osigurati da Kremlj odgovara za svoje postupke.

„Ostajemo čvrsti u našem jedinstvu, u našoj odlučnosti i našem odgovoru na ničim izazvanu rusku agresiju“, ističe se u saopštenju.

Konferencija predsednika takodje je izrazila solidarnost i podršku Ukrajini i Ukrajincima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar