Evropski parlament: Srbija ne može u EU dok ne prizna genocid u Srebrenici

Poslanici Evropskog parlamenta u okviru rasprave o Izveštaju o napretku Srbije usvojili su amandman slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa o Srebrenici.

„Žalimo zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srpskih zvaničnika, te ih podsećamo da puna saradnja s Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i Mehanizmom koji ga je nasledio, uključuje puno prihvatanje i primenu njegovih presuda i odluka. Priznavanje genocida u Srebrenici je osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU“, stoji u amandmanu Igora Šoltesa iz parlamentarne grupe Zelenih, prenosi N1.

Nakon njegovog izlaganja, usvojena je rezolucija u konačnom tekstu sa 503 glasa za. Osamdeset i pet poslanika je bilo protiv, a njih 47 je bilo suzdržano.

(Sputnjik)

5 komentara
 1. Anonimni
 2. Misko

  A ko će pre toga da prizna rasturanje SFRJ, naoružavanej terorista, proterivanje, ubijanje Srba, osujećenje mirovnih dogovora i slične NATO i EU akcije?

 3. Balkan

  Hiljaditi put kazem usvojiti i primenti EU standarde, propise, zakone da gradjanima bude bolje i sigurnije, a EU i ne mora u tom slucaju. nego sto bi rekla baba Vanga imam utisak da nasi politicari se zaklinju za EU a ne rade bas na tome 100% jer bi onda morali mnogo toga kod sebe da promene.

 4. FILIP

  Tesko da ce ovo priznanje stici do Evropske Unije,a jos teze ce Srbija biti primljena u istu.Sa ovako visokim zahtevima koji su postavljeni,kao uslov ulaska u EU,svi napori koji vode ka tom prijemu,stoje na staklenim nogama.

 5. Anonimni

  Caoooooo Evropo za Srbiju ne brini!!!!

Napišite komentar