U trendu

Evropski parlament usvojio rezolucije o Srbiji i Kosovu

Evropski parlament usvojio je danas na plenarnoj sednici Rezoluciju o Srbiji, u kojoj se ocenjuje da pristupni pregovori Srbije treba da budu uslovljeni njenim usklađivanjem sa sankcijama EU Rusiji, normalizacijom odnosa sa Kosovom i napretkom u reformskim procesima.

U izveštaju, čiji je autor izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik, navodi se da pristupni proces Srbije treba da bude određen napretkom u vladavini prava i osnovnih prava, funkcionisanjem demokratskih institucija, posvećenošću deljenju evropskih prava i vrednosti i normalizaciji odnosa sa Kosovom.

Na plenarnoj sednici glasao je 621 poslanik, a izveštaj je usvojen sa 508 glasova za, 76 protiv i 37 uzdržana glasa.

Evroposlanici su na istoj sednici, sa 452 glasa za i 87 protiv usvojili i izveštaj o Kosovu, izvestiteljke Viole fon Kramon Taubadel. Uzdržano je bilo 76 poslanika.

Vladimir Bilčik je posle glasanja na tviteru napisao da se nada da će izveštaj ohrabriti Srbiju na njenom evropskom putu u ovim teškim vremenima, i da se raduje da o njoj razgovara sa zvaničnicima u Beogradu.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je u raspravi o izveštaju o Srbiji da protekla godina nije bila bez izazova za odnose Evropske unije i Srbije, ali da je važno i u interesu EU da kontinuirano radi sa Srbijom i da joj pomaže na evropskom putu.

Varheji je u obraćanju poslanicima na plenarnoj sednici, 9. maja uveče, rekao da će brzina pregovora o pristupanju EU zavisiti od napretka Srbije u oblasti vladavine prava, u skladu sa novom metodologijom.

On je istakao da je ozbiljno pitanje i neusklađenost Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, ali je dodao da je cilj Evropske komisije u 2023. godini da sa Srbijom sarađuje na postizanju tog cilja.

Varheji je pohvalio usvajanje zakona kojima se sprovde izmene ustava u oblasti pravosuđa, kao i usklađivanje Srbije sa viznom politikom EU, za državljane šest država koje su rizik kao izvor ilegalnih migracija.

On je naglasio da Evropska komisija očekuje da se bez odlaganja reralizuju sve odredbe Ohridskog sporazuma i aneksa, i ponovio da se sprovedu i svi sporazumi koji su do sada postignuti u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Sa Srbijom se, prema njegovim rečima, razgovara i o tome kako može da postigne opipljivije rezultate u drugim prioritetnim oblastima, kao što su medijske slobode i pluralizam medija i suzbijanje stranih medijskih manipulacija i dezinformacija.

Varheji je ponovio da EU od Beograda očekuje da se posveti krivičnom progonu odgovornih za ratne zločine. da harmonizuje svoj gasni i energetski sektor sa tržišnim pravilima Unije, kao i da se od vlasti u Srbiji očekujeda građanima kroz strateške i robusnije komunikaciju predoče prednosti približavanja EU.

Računamo na Srbiju kao iskrenog evropskog partnera da stoji uz nas i uz naše zajedničke vrednosti, i da bude uz naš zajednički interes, našu bezbednost i prosperitet, rekao je Varheji, uz obećanje da će EU nastaviti da politički i finansijski podržava evropsku prespektivu Srbije i Zapadnog Balkana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.