U trendu

Evropski pokret u Srbiji obeležio Dan Evrope na u centru Beogradu (VIDEO)

Evropski pokret u Srbiji danas je na Dan Evrope u centru Beograda organizovao tradicionalnu uličnu akciju tokom koje su članovi Foruma mladih Pokreta delili informativne i promotivne materijale i razgovarali s gradjanima o mogućnostima uključivanja i doprinosa pozitivnim promenama u društvu.

Moto ovogodišnjeg obeležavanja Dana Evrope je „Poruke za Evropu i poziv gradjanima Srbije na razgovor o Evropi i sa Evropom“.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Mihailo Crnobrnja rekao je da u Srbiji i Beogradu vlada jak evroskepticizam.

„Skoro 40 odsto studenata nije za ulazak u EU. Oni smatraju da je Srbiji prvi i najvažniji prijatelj Rusija, drugo misle da EU nije fer prema Srbiji i da stalno smišljaju nova pravila protiv Srbije. Stiče se utisak da je EU antisrpski orijentisana, što nije tačno“, kazao je Crnobrnja.

Generalna sekretarka Pokreta Suzana Grubješić istakla je da Evropa počiva na tri stuba: demokratiji, vladavini prava i ljudskim pravima, a kada se jedan od ta tri stuba zaljulja, trese se cela konstrukcija.

„U današnjoj Evropi problem najviše jeste vladavina prava i to u zemljama bivšim članicama istočne Evrope koje su se pridružile EU. Populizam je najveća pretnja po ove evropske vrednosti. Solidarnost kao velika evropska vrednost bila je u ozbiljnom iskušenju tokom migrantske krize. Kada pričamo o evropskim vrednostima moramo da budemo realni, ali da stremimo tome da Srbija postane zemlja vladavine prava, demokratije, poštovanja ljudskih prava, slobodnih medija“, rekla je Suzana Grubješić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.