U trendu

Fajon i Bilčik: Razgovori vlasti i opozicije bili konstruktivni i otvoreni

 Poslanici Evropskog parlamenta (EP), Tanja Fajon i Vladimir Bilčik, posrednici u medjustranačkom dijalogu, izjavili su danas u Beogradu da su razgovori političkih stranaka vlasti i opozicije proteli u dobroj atmosferi i da su bili konstruktivni i otvoreni.

Po okončanju druge faze dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje EP, Fajon, predsednica Delegacije EP za odnose sa Srbijom, rekla je da je cilj evropskih posrednika da podrže Srbiju na putu ka EU i da poboljšaju uslove za izbore naredne godine.

„Na sastancima je bila dobra, ohrabrujuća atmosfera. Imali smo konstruktivne i iskrene razgovore. Dogovorili smo da ćemo sledećih dana kao „kofasilitatori“ napraviti radni dokument koji će biti podloga za zaključke u septembru kada se vraćamo u Beograd“, kazala je Fajon na zajedničkoj konferenciji za novinare evropskih posrednika i predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića.

Navela je da je bila „duga rasprava oko slobode medija“, za koju je kazala da predstavlja „veliki izazov“, i dodala da je razgovarano i o samom izbornom procesu i finansiranju predizborne kampanje.

„Imamo puno konkretnih predloga sa svih strana i različitih stavova. Sloboda i nezavisnost medija su evropske vrednosti i zato radni dokument treba da bude prihvatljiv za sve i da doprinese poboljšanju u sferi slobode medija u Srbiji“, rekla je Fajon.

Ona je istakla da su juče i danas svi učesnici medjustranačkog dijaloga sedeli u istoj sali, što je ocenila kao „veliku poruku“.

„Tu smo kao veliki prijatelji Srbije, jer nam je važno da Srbija što je pre moguće napreduje ka EU. Zato želimo da napravimo uslove da sve stranke izadju ravnopravmno na izbore i da svi gradjani imaju mogućnost da biraju na demokratski, pošten način na sledećim izborima“, navela je Fajon.

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik je kao najveći uspeh pregovora izdvojio činjenicu da su zajedno sedeli predstavnici političkih stranaka i pokreta koji, kako je rekao, do sada nisu mogli da sede za istim stolom.

„Oni su svi ostali za stolom do kraja, imali smo konstruktivne i otvorene razgovore, složili smo se oko daljih koraka. Vratićemo se u Beograd 17. i 18. septembra. Cilj dijaloga je da svi koji žele da se bave politikom u Srbiji učestvuju na izborima“, kazao je Bilčik.

Naveo je da je dijalog uz podršku EU i Skupštine Srbije „veoma važan deo“ evropskog puta Srbije i da sastanci pokazuju „koliko je Srbija posvećena evropskoj perspektivi“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar