U trendu

FAZ: EU bi zbog Kurtijevog stava mogla da uskrati Kosovu bezvizni režim

Upozorenje visokog predstavnika EU Žozepa Borela da će šefove diplomatije Unije obavestiti o nekooperativnosti kosovskog premijera Aljbina Kurtija, moglo bi Kosovo da košta dugo očekivanog bezviznog režima sa EU, piše danas nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ).

List podseća da Borel u ponedeljak u osmočasovnim pregovorima u Briselu sa srpskim predsednikom Aleksandom Vučićem i Kurtijem, nije uspeo da prevaziđe najnoviju tešku krizu na Kosovu. Visoki predstavnik je, piše FAZ, upozorio da je „situacija veoma opasna“ i da bi narednih dana mogla da dovede do novog nasilja.

„Za neuspeh je okrivio isključivo Kurtija“, piše dnevnik, dodajući da je Borel premijera Kosova pozvao da „jednostrano suspenduje sve kaznene mere i sve ostale korake“.

FAZ piše da je sam Borel rekao da se Kurti tim kompromisnim predlozima usprotivio, dok je predsednik Srbije Vučić bio spreman da pristane na predlog da Srbija više ne izdaje registarske tablice za opštine na Kosovu.

Uz konstataciju da taj spor „dira u samu srž nerešenih identitetskih pitanja“ na Kosovu, dnevnik piše da je Borel vidno besan najavio da će ministre spoljnih poslova EU obavestiti o Kurtijevom odbijanju da „poštuje međunarodne ugovore“.

„Za Kosovo, to bi moglo da znači da na samitu EU Zapadni Balkan, za oko dve nedelje u Tirani, neće moći da računa sa dugo očekivanom liberalizacijom režima za putovanja u EU. Po tom pitanju je u novije vreme bilo napretka, a posebno se Nemačka za to zalagala“, konstatuje FAZ.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar