U trendu

FHP na Kosovu: Uskoro se mogu očekivati prve optužnice Specijalnog suda

Direktor Fonda za humanitarno pravo na Kosovu, Bekim Blakaj rekao je danas da je moguće uskoro očekivati prve optužnice Specijalnog suda za ratne zločine protiv visokih oficira bivše OVK.

Rekao je da je Specijalno tužilaštvo do sada pozvalo više od 100 osoba, iako nije jasno da li kao svedoke ili kao osumnjičene. Samo tokom današnjeg dana iz tužilaštva je stiglo sedam takvih poziva.

„Pozvano je preko 100 ljudi. Nejasno je da li su osumnjičeni ili svedoci, protiv nekih će verovatno biti podignute optužncei. Spomenuto je da uskoro možemo da očekujemo prve optužnice“, rekao je on za prištinsku kablovsku televiziju K7.

Bljakaj je rekao da je mnogo Albanaca ubijenih tokom rata, a porodice još čekaju pravdu.

„Preko 20.800 Albanaca je ubijeno i nestalo u ovom periodu i jasno je da većina njihovih porodica nije videla pravdu. Ima dve hiljade i dve stotine ubijenih Srba, od kojih je 1.000 pripadnika policije i vojske, a oko 1.200 civila“, rekao je on.

„Nemamo mandat u Fondu za humanitarno pravo da vodimo istrage. Preko 420 osoba je na listi Međunarodnog Crvenog krsta, kao osobe koje su nestale u ovom periodu, a koje pripadaju srpskoj zajednici“, rekao je Bljakaj.

Po njegovim rečima, „nije dovoljno učinjeno da se traži pravda za zločine koje je počinila Srbija“, i da su od kosovskih institucija zatražili da to pitanje bude uslov u dijalogu.

„Zahtevali smo da se ovo pitanje nametne dijalogu, …da sarađujemo s tužilaštvima kako bi procesuirala one koji su počinili ratne zločine gde god da se nalaze“, rekao je Bljakaj.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.